Σκοπιανό

Θρίλερ για τη συμφωνία -Το VMRO επιμένει ότι θα καταψηφίσει

Για την Παρασκευή μετατίθεται η κοινοβουλευτική συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε τους βουλευτές του ζητώντας να προχωρήσει χωρίς άλλες ομιλίες η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, στη χθεσινή συζήτηση μίλησαν κυρίως βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς νωρίτερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είχε ανακοινώσει ότι οι βουλευτές της δεν θα λάβουν πλέον τον λόγο σε αυτήν την «άκαρπη συζήτηση», όπως την χαρακτήρισαν.

Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος εκτίμησε ότι «όλα έχουν ειπωθεί» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, ενώ απεύθυνε έκκληση η διαδικασία να προχωρήσει στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του VMRO-DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, σε συντονιστική συνάντηση που είχαν, επιβεβαίωσαν ομόφωνα ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος και εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα περάσει.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα δεν φαίνεται πιθανό να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 . Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας χθες στην επιστολή του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ με την οποία κάλεσε τους βουλευτές του VMRO να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός Χρίστο Μιτσκόσκι αφού ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάξουν στάση τον διαβεβαίωσε ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση παραμένει στρατηγικός στόχος του κόμματος και των πολιτών.

Πρόσθεσε όμως ότι η « Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρέπει να ενταχθεί ως υπερήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένο και ντροπιασμένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ