Κόσμος

Δημοσκόπηση: Στρέφουν την πλάτη στην ΕΕ οι Τούρκοι – Θέλουν το ΝΑΤΟ

«Ξεθωριάζει» για τους Τούρκους πολίτες η άλλοτε θελκτική προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία θέλουν μόνο να επισκέπτονται, ή την βλέπουν μόνο ως περιοχή εργασίας/ εκπαίδευσης. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα την αίγλη του στην τουρκική κοινή γνώμη.

Η άλλοτε κυρίαρχη φιλοευρωπαϊκή τάση στην τουρκική δημοκρατία φαίνεται να χάνει σταθερά έδαφος, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης σφυγμομέτρησης της τουρκικής εταιρείας Metropoll για λογαριασμό του αμερικανικού Ινστιτούτου CAP (Center for American Progress).

Οι Τούρκοι στρέφουν στην πλάτη στην ΕΕ, με το 50% των ερωτώμενων να απαντά αρνητικά στην ερώτηση «Θέλετε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ;» και μόνο το 49% να δηλώνει «ναι». 1% των πολιτών απάντησε ότι δεν ξέρει/ δεν απαντά. Συγκριτικά, στις αρχές του 2000 -αρχική περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες- το ποσοστό υποστήριξης στην ΕΕ έφτανε έως και το 75%.

Το 46% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, επιθυμεί η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ, ενώ το 52% απαντά αρνητικά. Στο κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) , που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, το 56% των εκλογέων δηλώνει θετικό στην ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ 43% απαντά «όχι». Στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) του Μπαχτσελί μόλις το 39% στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 61% δεν θέλει την Τουρκία μέρος της Ένωσης. Η μεγαλύτερη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συναντάται στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 60%.

Πάντως, 65% των Τούρκων έχουν μια πιο σαφώς πιο «θερμή» στάση όσον αφορά τα ταξίδια, την εργασία ή την εκπαίδευση στην ΕΕ. 61% των πολιτών που ψηφίζουν ΑΚΡ λένε «ναι» σε ταξίδια, εργασία και εκπαίδευση στην Ευρώπη. Το 55% των εκλογέων του MHP επίσης επιθυμεί να ταξιδεύει για αναψυχή εργασία και εκπαίδευση στην Ένωση, ενώ 77% των ψηφοφόρων του CHP λέει επίσης «ναι».

Πάντως, οι Τούρκοι πολίτες που ρωτήθηκαν εάν επιθυμούν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται σαφώς πιο «θερμοί» έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με 55% των ερωτώμενων να απαντά «ναι» και μόνο 27% «όχι». 18% των ερωτώμενων δεν απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Παραμονή στο ΝΑΤΟ θέλει το 58% των εκλογέων του ΑΚΡ, το 59% του CHP και το 65% του ΜHP.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές