Κόσμος

Oι Τούρκοι παρακαλάνε τις ΗΠΑ για Iντλίμπ: «Σταματήστε την επέλαση του Άσαντ - «Μην στέλνετε βοήθεια στο YPG»

Σκληρό και περίπλοκο το γεωπολιτικό πόκερ μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι ΗΠΑ σήμερα, έστειλαν τελεσίγραφο στη Τουρκία για τους ρωσικούς πυραύλους, καθώς με ξεκάθαρη τοποθέτηση τους προειδοποίησαν, πως τυχόν αγορά τους, σημαίνει και τέλος στην συνεργασία μας.

Η Αγκυρα λοιπόν πρέπει να επιλέξει τελικά συμμαχούς και συνεχίζει να παίζει ανατολίτικα παζάρια, το εάν θα κερδίσει, ή θα χάσει θα το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ετσι λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστήριξε σε επιστολή του προς τη σύνταξη της εφημερίδας The New York Times η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ότι η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG μπορεί να βοηθήσει το συριακό καθεστώς στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση που αναμένεται να εξαπολύσει εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου ανταρτοκρατούμενου θύλακα στη Συρία.

Στην επιστολή του προς τη σύνταξη των Τάιμς, η οποία αποτελούσε απάντηση σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατείνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να «εκτιμήσει ποιοι είναι οι αληθινοί σύμμαχοί της στην περιοχή».

«Νέα δημοσιεύματα υποδεικνύουν ότι η YPG, μια τρομοκρατική οργάνωση που δρα με ορμητήριο τη Συρία και έχει λάβει όπλα και βοήθεια που πληρώθηκαν με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, συμμάχησε με τον κ. Άσαντ και στέλνει στρατεύματα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούλιο ώστε να τον βοηθήσει να ανακαταλάβει την Ιντλίμπ από τους αντάρτες», συνεχίζει η επιστολή του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας λέει ότι συνεργάζεται με αυτές της Ρωσίας και του Ιράν στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ιντλίμπ και ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για να αποφευχθεί η έφοδος των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν, Χασάν Ροχανί την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, όταν όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια δέσμευση από πλευράς τους για την κατάπαυση του πυρός.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Τουρκία, δύο χώρες που εχθρεύονται το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προειδοποιούν ότι μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και θα είχε αποτέλεσμα να χαθούν πιθανόν χιλιάδες ζωές αμάχων.

Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ ορκίζεται ότι να ανακτήσει «κάθε εκατοστό» της επικράτειας της Συρίας. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση έναντι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία χαρακτηρίζει την YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980. Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένα την οργή της για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη YPG.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης