Οικονομία

Oι δέκα κορυφαίοι Ρώσοι επενδυτές στην Ελλάδα - Σε ποιους κλάδους ρίχνουν λεφτά

Αύξηση κατά 7,3% παρουσίασε το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκε στα 733 εκατ. δολ. σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στη Μόσχα.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,19% των συνολικών ρωσικών άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Οι ρωσικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα, καθώς και τον τομέα των τροφίμων. Συγκεκριμένα οι επενδύσεις όπως καταγράφονται στην έκθεση έχουν ως εξής:

Ενέργεια

Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Κοπελούζου και 50% στη ρωσική Gazprom, ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.

Τραπεζικός τομέας

H Β&N Bank (πρώην Bank Kedar) έλαβε το 2007 άδεια έναρξης τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε ανακεφαλοποίηση της B&N BANK από την Τράπεζα της Ρωσίας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ρωσίας να κατέχει πάνω από τις 99,9% των κοινών μετοχών της Τράπεζας. Πριν την 1η Απριλίου 2019 σχεδιάζεται η ενοποίηση την Τράπεζας με την Τράπεζα «FK Otkritie» (Public Joint-Stock Company), η οποία επίσης βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ρωσίας με ποσοστό ιδιοκτησίας πάνω των 99,9%.

Τηλεπικοινωνίες

H ρωσική Sistema Holding είναι παρούσα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω των θυγατρικών της Concern Sitronics και Komstar. H Concern Sitronics εξαγόρασε στις 30/6/2006 το 51% της ελληνικής ΙΝΤRACOM TELECOM έναντι 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ρωσική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία JSC Komstar εξαγόρασε το 51% της Hellas On Line AΕ (HoL) έναντι τιμήματος 47,9 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Sistema τοποθετείται στην ελληνική αγορά ως βασικός ανταγωνιστής του ΟΤΕ.

Οπλικά συστήματα

H Rosoboronexport (αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής ρωσικών οπλικών συστημάτων) έχει συστήσει στην Ελλάδα τη θυγατρική Rosoboron Service – Hellas.

Ακίνητα/Τουρισμός

Tο 2013 ο Dmitry Ribolovlev αγόρασε για 115 εκ. ευρώ το γνωστό νησί Σκορπιός από την Αθηνά Ωνάση. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στο γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας είκοσι νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος Mouzenidis κυρίαρχος εδώ και χρόνια της διμερούς τουριστικής αγοράς μέσω του Mouzenidis Travel πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο του την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.

Επίσης, ο μεγάλος ρωσικός όμιλος ‘Agroinvest-MIRUM’ επένδυσε ήδη το ποσόν των 100 εκ.ευρώ με αρχικό σχέδιο επένδυσης 400 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο 2008 η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε τμηματικά 2.000 στρέμματα στην Ανατολική Κρήτη, πλησίον της ξενοδοχειακής μονάδας «Elunda Domes». H συγκεκριμένη επένδυση λόγω προβλημάτων (πρόβλημα παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικά προβλήματα) προχωρά, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνον εν μέρει.

Ο Ρωσικός όμιλος MIRUM (κ. Βιτάλι Μπορίσοφ) έχει επενδύσει ήδη 100 εκ. ευρώ, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 408 εκατ. ευρώ. Μετά την τμηματική (από το 2007) εξαγορά 2.000 στρεμμάτων στην Ανατολική Κρήτη έναντι 50,4 εκατ. Ευρώ, η επένδυση συνάντησε πληθώρα προβλημάτων (έγκριση παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικό, αρχαιολογία, κλπ.), με αποτέλεσμα να κολλήσει για χρόνια. Όμως, εντάχθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαδικασίες για την αδειοδότησή του.

Πρόκειται για την κατασκευή παραθεριστικού τουριστικού χωριού, με το όνομα "Elounda Hills", συνολικής δυναμικότητας 3.400 επισκεπτών, που θα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία (συνολικά 730 κλινών), σπα, αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνα, θεματικά πάρκα, καταστήματα, εστιατόρια και άλλους χώρους αναψυχής. Ήδη έχουν κατασκευαστεί 15 βίλες (500 τ.μ. έκαστη) στην περιοχή Τσιφλίκι. Το υπό κατασκευή τμήμα θα αποτελείται από αυτοτελείς ενότητες στις περιοχές Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία.

Ο ρωσικός όμιλος ‘wimm bill Dann’ εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία ‘ΔΩΔΩΝΗ’.

Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, εκμίσθωσε το Ξενοδοχείο ‘Macedonia Palace” και κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης για το ‘Ξενία’ στο Παλιούρι.

Το αρχικά εκπεφρασμένο ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων RZD να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) δεν υλοποιήθηκε, καθώς η εταιρεία δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016.

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό, γεγονός που έκανε τη Ρωσία βασικό στόχο των δραστηριοποιούμενων στο τομέα του real estate της χώρας μας.

Πηγή: tornosnews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ