Κόσμος

F-35A εναντίον F-35B: Η κόντρα αεροπόρων και πεζοναυτών για το ποιος έχει το καλύτερο μαχητικό (βίντεο)


Παρόλο που στα μέσα ενημέρωσης το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 νοείται ως ένα μοναδικό αεροσκάφος, στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφορες εκδόσεις, όπως το F-35A και το VSTOL F-35B, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και κατ’ επέκταση στη λειτουργία τους.

Η κύρια διαφορά, είναι το γεγονός ότι το F-35B είναι λιγότερο ευκίνητο, διότι έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VSTOL). Επιπρόσθετα, είναι πιο «ογκώδης» λόγω των πρόσθετων εξαρτημάτων στην άτρακτό του, καθιστώντας μεν πιο αργό στην επιτάχυνση, παραμένει δε το πιο αποτελεσματικό μαχητικό αεροσκάφος της κατηγορίας του (VSTOL).

Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, το F-35B, λόγω και της διαφορετικής κατασκευής του, διαθέτει πιο ελαφριά οπλικά συστήματα μεγαλύτερης ακρίβειας και κατ’επέκταση πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το F-35A.

Από την άλλη, το F-35A, έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίζει πολύ δύσκολους και ανθεκτικούς στόχους, καθώς μπορεί να μεταφέρει τις λεγόμενες «bunker buster» βόμβες σε μυστικές αποστολές, τις οποίες το F-35B αδυνατεί να φέρει εις πέρας. Έπειτα, μπορεί να φέρει μέγιστο φορτίο πυρομαχικών λόγω της χωρητικότητάς του, εν αντιθέσει με το F-35B.

Συνοπτικά, το F-35B έχει περιορισμένη ευελιξία και περιορισμένο φορτίο πυρομαχικών λόγω της κατασκευαστικής του ιδιομορφίας και ενώ μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπολείπεται του «αδελφού» του F-35A, εντούτοις διαθέτει ίδια συστήματα αισθητήρων κορυφαίας τεχνολογίας, ραντάρ καθώς επίσης και τις δυνατότητες μετάδοσης δεδομένων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές