ΗΠΑ

F-35: Αυτό είναι το νέο σύστημα αυτόματης προσγείωσης των stealth μαχητικών των ΗΠΑ (βίντεο)


Μετά την επιτυχή ενσωμάτωση του συστήματος κοινής προσέγγισης ακριβείας και προσγείωσης (JPALS) στα stealth μαχητικά F-35B και σε έναν αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών αεροπλανοφόρων και αμφίβιων πλοίων επίθεσης, η Raytheon θέτει στο τραπέζι μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για αυτόματη προσγείωση των F-35A σε αεροδρόμια που θα χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια εκστρατετυικών επιχερήσεων.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχετικά με το πως ακριβώς θα ήθελε ο Κλάδος ένα σύστημα διαμορφωμένο ώστε προσγειώνεται αυτόματα το Lockheed Martin F-35A σε απομακρυσμένα αεροδρόμια χωρίς τα παραδοσιακά συστήματα και όργανα προσγείωσης.

Τέτοια αεροδρόμια μπορεί να προσεγγίζονται δύσκολα λόγω των γύρω βουνών, λόγω κακοκαιρίας ή πιθανώς από εχθρικά πυρά και βομβαρδισμούς..

Η Raytheon δηλώνει ότι κατασκευάζει μια φορητή έκδοση του συστήματος JPALS, που θα μπορεί να ενσωματωθεί σε Humvee, τα οποία θα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές τις απομακρυσμένες βάσεις με τα C-130J.

Όταν το Humvee φτάσει στο απομακρυσμένο αεροδρόμιο, στο πλαίσιο εκστρατείας, θα μπορεί να ενεργοποιήσει και να εγκαταστήσει το σύστημα JPALS μέσα σε 60 με 90 λεπτά κι εφόσον αυτό καταστεί λειτουργικό, τότε θα είναι σε θέση να διαχειριστεί 50 διαφορετικά αεροσκάφη με διαφορετικές προσεγγίσεις σε ακτίνα 20 ναυτικών μιλίων.

Το JPALS είναι ένα σύστημα καθοδηγούμενου από GPS, το οποίο είναι εξοπλισμένο με έναν ασφαλισμένο σύνδεσμο δεδομένων ώστε να προστατεύεται από τακτικές και μεθόδους ηλεκτρονικού πολέμου όπως παρεμπόδιση συχνοτήτων (jamming).

Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλες τις εκδόσεις του F-35, με την Raytheon να έχει ως στόχο να την προσθέσει και στα αεροσκάφη επόμενης γενιάς, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την αντίστοιχη σύμβαση για να το πράξει.

Το σύστημα JPALS ήταν αρχικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους πιλότους αεροσκαφών να προσγειωθούν στο αεροπλανοφόρο υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή μετά από μια πολύ μεγάλη κουραστική πτήση, με τον Brooks Cleveland, ανώτερος σύμβουλο αεροπορίας για συστήματα προσγείωσης ακριβείας της Raytheon να δηλώνει έκπληκτος από τον απρόσμενο βαθμό επιτυχίας που επέδειξε στις δοκιμές του.

Δείτε σχετικό βίντεο από προσομοιωτή πιλότου F-35 κατά τη διάρκεια προσγείωσης με το σύστημα JPALS:

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ