Εκκλησία της Ελλάδος

262.800 ευρώ σε υποτροφίες δίνει η Εκκλησία-Τι έγινε στην πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, στην πρώτη Συνεδρία της, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα νέα Μελη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για όσα είπε, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αυτής της Συνοδικής Περιόδου θα υπάρξει συνεργασία με πνεύμα σύμπνοιας και ομονοίας.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από τη λήξη της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νομου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μελη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Συνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, ορίσθηκαν:

- Στή Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

- Στή Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

- Στή Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

- Στή Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

- Στή Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Κατόπιν ανεγνώσθη ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η τελετή παράδοσης υποτροφιών σε 33 Έλληνες φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και σε 40 αλλοδαπούς φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 ανέρχεται σε 262.800 ευρώ. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 8ης Ιουνίου 2017.

Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες, τα Μέλη της Υποεπιτροπής Χορήγησης Υποτροφιών και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Αρχικά ο Θεοφιλέστατος Αρχιγραμματεύς αναφέρθηκε στον θεσμό των υποτροφιών παρέχοντας στοιχεία για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 και τονίζοντας ότι ήτο προσωπική επιθυμία του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου να μην αποστέλλονται οι υποτροφίες απρόσωπα δι’ αλ­λη­λο­γρα­φίας, αλλά να δίδονται κατά την διάρκεια σεμνής τελετής, ούτως ώστε να αναπτύσσεται προσωπικός και πνευματικός σύνδεσμος μεταξύ της Εκκλησίας και των υποτρόφων της.

Κατόπιν δύο υπότροφοι (ένας έλληνας και ένας αλλοδαπός) έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων τις ευχαριστίες τους στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για την χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας την σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και για την πορεία των σπουδών τους.

Ο Μακαριώτατος πριν επιδώσει τις υποτροφίες ευχήθηκε στους υποτρόφους καλή επιτυχία και καλή πρόοδο στις σπουδές τους τονίζοντας ότι «δεχόμαστε με χαρά τα παιδιά εκείνα που αγωνίζονται να δημιουργήσουν την δική τους ζωή, αλλά και να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα στα πολυποίκιλα προβλήματα της κοινωνίας μας. Ο αγώνας αυτών των παιδιών είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο, και σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουν, η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι απούσα. Βέβαια, το ενδιαφέρον της Εκκλησίας δεν πρέπει να εξαντλείται σε αυτή την μικρή οικονομική ενίσχυση. Είναι όμως μία προσπάθεια να μετατρέψουμε το υλικό σε πνευματικό, μία συμβολική κίνηση που δείχνει σε όλους ότι κατά το μέτρο του δυνατού Εκείνη είναι κοντά στους νέους, ότι συμπορεύεται μαζί τους και τους συνοδεύει στον δρόμο της αγωγής και της μόρφωσης».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του προς τους υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος, αφού τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Εκκλησία πράττει αυτό το έργο, το οποίο και επιθυμεί να συνεχίσει, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή πρόοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...