Πολιτική

Φίλης για την αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

«Timeo Danaos et dona ferentes (Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας)». Με αυτή τη διάσημη και παροιμιώδη φράση ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, σχολίασε την αμερικανική παρουσία, ως τιμώμενη χώρα για αυτή τη χρονιά στη ΔΕθ.

Κρατώντας επιφυλακτική στάση, ο Νίκος Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρησιμοποιώ αυτή τη φράση ως κάτι καθυστερημένο και αντιαμερικανικό, αλλά δυστυχώς στην περιοχή μας επιχειρούνται ανατάξεις γεωπολιτικές. Φτιάχνονται, δυστυχώς άξονες και προνομιακές συμμαχίες. Και η αλήθεια είναι πως ''δενόμαστε'' στο άρωμα των αμερικανών, θέλουμε δε θέλουμε».

Εν συνεχεία ανέφερε: «Εχουμε μια διοίκηση Τραμπ που ανοίγει ''πληγές'' και εμείς είμαστε στο επίκεντρο όλων αυτών, αλλά είναι πλεονέκτημα ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα μας. Παραμένουμε βέβαια στην ΕΕ. Μην βλέπουμε τις όποιες επενδύσεις με πολιτική αφέλεια. Πρέπει να ξέρουμε από ποιο έδαφος κάνουμε εξωτερική πολιτική. Η πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική πρέπει να διαφυλαχτεί από άποψη χειρισμού. Θέλει μεγάλη προσοχή. Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η λύση του Μακεδονικού, άσχετα με το ότι συμπίπτει με τα θέλω των αμερικανών».

Τι είπε για την το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Καθώς ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή δύναμη στα παιδιά και το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών, καθώς ένα εκατομμύριο μαθητές πέρασαν σήμερα τις πόρτες από περισσότερα από 10.000 σχολεία δημοτικά γυμνάσια και λύκεια, ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι οι συνθήκες πλέον είναι καλύτερες, συγκριτικά με το παρελθόν, ενώ υπερτόνισε την ανάγκη «το σχολειό να επισπεύσει το διορισμό μόνιμων δασκάλων και καθηγητών».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δέσμη μέτρων που συζητηθούν στη κοινωνία, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές. Η προεκλογική περίοδος είναι επιβαρυμένη και η συζήτηση είναι δύσκολη με πολλά σοβαρά ζητήματα. Μια περίοδο που είναι δύσκολο να κάνεις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συναίνεση και συζήτηση», είπε, μεταξύ άλλων.

Εκλογές και μέτρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, σχολιάζοντας τα μέτρα από 1.1.2019 και τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα, με ορίζοντα τετραετίας, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα στην οικονομία και να επέλθει πιο σύντομα χαλαρότητα της επιτροπείας. Ωστόσο, επισήμανε λότι παραμένουν εμπόδια από τη διεθνή αστάθεια που υπάρχει και τον καταναγκασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος που βαραίνει. «Ακόμη και στα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για γρήγορα βήματα που είναι η δημιουργία νέων θέσεων. Υψηλός και ο στόχος για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, τα εμπόδια είναι μπροστά μας και έχουν να κάνουν και με το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε δεσμευτεί και είναι καταναγκασμοί», σημείωσε.

Τέλος για τις εκλογές είπε: «Το στοίχημα είναι ανοιχτό στις εκλογές. Αν ο κόσμος δει αλλαγές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει σε νίκη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ