Κύπρος

Υπό «πολιορκία» η Κύπρος με μπαράζ τουρκικών τελεσιγράφων: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» - «Ξεκινάμε τις πρώτες γεωτρήσεις»

Νέες απειλές από την Τουρκία, που βάζει πλώρη για θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κύπρο. Η Τουρκία δεν πτοείται και προχωρά ακάθεκτη στον σχεδιασμό της.

Στην ουσία η Τουρκία στέλνει τελεσίγραφο, όπως έπραξε και πριν λίγα 24ωρα με τα μπαράζ των NAVTEX που ανακοίνωσε.

Με λίγα λόγια πάνε να τινάξουν στον αέρα όλο το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων της Κύπρου. Ομως απέναντί τους θα βρουν ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ. Το ζήτημα είναι πως εάν προχωρήσουν στις απειλές τους, τότε η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα και ειδικά για σχέδια που δεν έχει εγκρίνει, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς πάντα το λέμε. Αν υπάρχει πετρέλαιο, θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα ως προς την έρευνα υδρογονανθράκων», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μήνες, το πλοίο ‘Πορθητής’ θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, ενώ προανήγγειλε ότι έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.

Τους τελευταίους 16 μήνες η Τουρκία ξόδεψε 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτού το κατέβαλε η κρατική, Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.

Η Τουρκία προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος. Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες, η Άγκυρα ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων από την Τετάρτη (19/09/2018) μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αη Στράτη, Σκύρου, Χίου, Ψαρών και μεταξύ Ικάριας, Πάτμου, Αμοργού- Δονούσας, προκαλώντας μια σοβαρή «ανωμαλία» στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, την Τρίτη (18/09/2018) οι Τούρκοι εξέδωσαν ναυτική οδηγία (NAVTEX) για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτης, νοτίως του Καστελλόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία είχε ήδη εκδώσει την υπ’ αριθ. 304/18 NAVTEX, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής Ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας καθώς με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ