Κόσμος

Υπό διάλυση το ηθικό των Τούρκων - Άρον-άρον τρέχουν να εξαγοράσουν τη στρατιωτική θητεία τους - Τρέμουν τα βασανιστήρια και τους Κούρδους

Πάνω από μισό εκατομμύριο έφτασαν οι αιτήσεις για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας των Τούρκων πολιτών, μετά τις εικόνες με τα φέρετρα με τους νεκρούς στρατιώτες από την Συρία που κατέκλυζαν τον τύπο εδώ και δύο χρόνια, μαζί με τα ανοικτά μέτωπα με ΡΚΚ και YPG και τον τεράστιο αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο αριθμός όμως τόσων Τούρκων που δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν έχει προκαλέσει σοκ στην συντηρητική τουρκική κοινωνία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το τουρκικό γενικό επιτελείο αναφέροντας ότι περισσότεροι από 515.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, πληρώνοντας  για να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε 21 ημέρες αντί για πέντε μήνες, και σε 14 ημέρες για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων ή σε 12 μήνες για μη πτυχιούχους.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας, στις 26 Ιουλίου, επικύρωσε προσωρινό νόμο που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες που γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 1994, να υπηρετήσουν λιγότερο μειώνοντας την διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, αφού καταβάλλουν 15.000 τουρκικές λίρες (2.430 δολάρια).

Οι Τούρκοι που κατοικούν σε άλλες χώρες πληρώνουν 2.000 ευρώ.

Οι υποβολές αιτήσεων ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου και θα λήξουν στις 3 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των αιτούντων που ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους και κατέβαλαν τα τέλη απαλλαγής τους ανήλθε σε 170.000.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι όσοι δάσκαλοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για αμειβόμενη στρατιωτική απαλλαγή θα επιτρέπεται να το διεκπεραιώνουν εντός 21 ημερών.

Χιλιάδες όμως Τούρκοι πολίτες που υπηρέτησαν κανονικά τη θητεία τους διαμαρτύρονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι το μέτρο αυτό θα διαλύσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Επί του παρόντος, ο τουρκικός στρατός αποτελείται κυρίως από κληρωτούς στρατιώτες, οι οποίοι πολεμούν τους Κούρδους σε όλη την ΝΑ και ΒΑ επικράτεια αλλά και στην Συρία, με τα αποτελέσματα να έχουν διχάσει ήδη την τουρκική κοινωνία.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τον Τουρκικό στρατό, άλλοτε το «καμάρι» μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη όμως που επηρεάζει και το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε σημαντικό πυλώνα της στρατιωτικής συμμαχίας, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή την εξασθένιση, κατά πολλούς, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να ενίσχυση την επιρροή του στην Τουκία και μέσω αυτής να αποκτήσει πρόσβαση στο ΝΑΤΟ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και χαμηλότερα στη βαθμίδα αξιόμαχα και ικανά στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν πλέον παροπλιστεί ή φυλακιστεί με την κατηγορία πως συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο ιμάμη που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει σήμερα τον Γκιουλέν, κάποτε στενό σύμμαχό του, ως «τρομοκράτη» και «νούμερο ένα» εχθρό της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως επιδιώκει το χάος και τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Με βάση αυτό τον ισχυρισμό, και με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν ξεκίνησε τις μαζικές και αυθαίρετες διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, κάθε απόχρωσης, αποδίδοντάς τους σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιμάμη, ο οποίος από την πλευρά του αρνείται όλα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνολικά το ένα τρίτο του συνόλου των στρατηγών και ναυάρχων έχουν εκδιωχθεί από τις θέσεις τους ή έχουν συλληφθεί, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πιλότων της.

Οπως είναι φυσικό, η εξασθένιση του στρατού έχει πληγώσει και το γόητρο των Τούρκων, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούσαν εδώ και καιρό πηγή υπερηφάνειας για μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Εξάλλου ο στρατός έχει καθορίσει την πολιτική της γειτονικής χώρας για δεκαετίες. Λόγω της αποδοχής που είχαν, οι στρατηγοί είχαν προσδώσει στον εαυτό τους ρόλο θεματοφύλακα της κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης και κοσμικής Τουρκίας. Ωστόσο με την άνοδο του στην εξουσία το 2003, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού AKP, θέλησε να περιορίσει τη δύναμη των κεμαλικών στον στρατό.

Μια κοινωνία υπό διάλυση. Οι κυρώσεις ΗΠΑ-Δύσης μπορούν να δρομολογήσουν απίστευτες εξελίξεις στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ