Ελληνοτουρκικά

Τρία πρόσωπα με ρόλο κλειδί στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Επιστροφή στο καλό κλίμα της διετίας 2015-2015 προοιωνίζει η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που ολοκληρώθηκε σε περίπου μία ώρα, στη Νέα Υόρκη.

Τρείς άνθρωποι με ρόλο κλειδί, ο Χ.Ακάρ, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού- και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσαν το παρών στη συνάντηση.
Αξιωματούχοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι το καλό κλίμα φαίνεται να επιστρέφει στις σχέσεις των δύο χωρών, στοιχεί όπου επιβεβαιώνεται και από την πρόσκληση Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη.

«Τα αγκάθια που βγήκαν από τη μέση ήταν η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και η εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων που παίρνει σιγά-σιγά το δρόμο της» τονίζει σε συνομιλητές του αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων ενώ παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι από τη στιγμή που θέλει να επανοικοδομήσει σχέσεις με την Ευρώπη (γιατί με τις ΗΠΑ τα έχει σπάσει), γνωρίζει ότι το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Τουρκίας, περνά από την Αθήνα.

«Κλειδί» ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Χουλούσι Ακάρ στο Αιγαίο

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ( παραβιάσεις) ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν σε εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πρόσωπο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον έλληνα αρχηγό Βαγγέλη Αποστολάκη με τον οποίο συνομίλησε αρκετές φορές του τελευταίους μήνες.

Προσφυγικό Μεταναστευτικό

Σημαντικός είναι ο ρόλος του Σουλεϊμάν Σουϊλου, Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών στην ενίσχυση της συνεργασιας ΕΕ-Τουρκίας θέλει η Αθήνα με στόχο την αποκλιμάκωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά μέσω ελέγχου από την Τουρκία των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.Επίσης, Ο Αλέξης Τσίπρας εθεσε την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και ειδικά στην εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Κομβικό ρόλο ως συνομιλητής της Αθήνας και των Βρυξελλών διαδραματίζει εδω ο υπουργός Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Στο Κυπριακό, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λυση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκινηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλιες στο Κραν Μοντανά. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την Αθήνα, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως όσο ο Ερντογάν επιμένει στη διατήρηση των στρατευμάτων κατοχής, και οι δύο πλευρές θα βαδίζουν «σημειωτόν».

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Οι δύο άνδρες πάντως δεν έχασαν την ευκαιρία να ανοίξουν και θέματα που είναι δημοφιλή και στις δύο πλαυρές του Αιγαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από τηνπλευρά του
Ο Ταγίπ Ερντογαν από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...