Απόψεις

Το δόγμα Τραμπ φέρνει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία (ηχητικό)

Τα «δώρα» Ερντογάν στη Γερμανία και ο ρόλος της; ΠΓΔμ

Προς νέα όξυνση και κυρίως προς νέο εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον στη παγκόσμια οικονομία, οδηγεί τον πλανήτη, το δόγμα Τράμπ για εγκατάλειψη της παγκοσμιοποίησης που ήδη έχει σοβαρές ρωγμές, λέει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πάντειο, Κώστας Μελάς, μιλώντας στον 98.4.

Πίσω από τη ρητορική περί πατριωτισμού, ο Τράμπ μιλάει και για νέους δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά ενώ η παγκοσμιοποίηση είναι φανερό ότι έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες μεταξύ χωρών αλλά και κοινωνιών, δεν είναι βέβαιο ότι ένα νέο μοντέλο περιφερειακών ενώσεων αναδύεται.

Κατά τον καθηγητή Κώστα Μελά, η επίσκεψη  Ερντογάν στη Γερμανία έχει και το «δώρο» εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου της Τουρκίας από τους Γερμανούς, με ένα άξονα μέχρι την Βαγδάτη και πάνω στο νέο δρόμο του μεταξιού που συνδέει την Κίνα . Αλλά τμήμα αυτού του σχεδιασμού , είναι  και η σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη , μέσω των Βαλκανίων και χωρών όπως η ΠΓΔΜ, που εξηγεί πολλά για το ενδιαφέρον χωρών όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...