Τεχνολογία

Τον εμπνευστή του «Τριαδικού Μπαλέτου» τιμά με το σημερινό της doodle η Google (βίντεο)


Τον Γερμανό ζωγράφο και γλύπτη Όσκαρ Σλέμερ τιμά με το σημερινό της doodle της η Google.

Ο Σλέμερ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1888 και ήταν ο νεότερος των έξι παιδιών που παρακολούθησαν σχολή τέχνης πριν ταξιδέψουν στη Βαϊμάρη της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στο avant-garde Bauhaus του Walter Gropius, όπου έγινε διευθυντής σκηνικής έρευνας και παραγωγής.

Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική. Ο Σλέμερ πειραματίστηκε με αυτές τις τέχνες επηρεάζοντας τους μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

Ακόμα και σήμερα θεωρείτε ένας από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς καλλιτέχνες, ο οποίος έγινε διάσημος κυρίως για το «Τριαδικό Μπαλέτο» το οποίο στην ουσία ήταν βολβώδη μηχανικά πλάσματα που φορούν μεταλλικές μάσκες!

Η πρωτοποριακή αυτή παραγωγή έγινε στην Στουτγάρδη το 1922 και συμμετείχαν τρεις χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο ίδιος ο Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα πάρτι σχημάτων και χρωμάτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ