Καιρός

Τι λέει ο διεθνής Τύπος και οι ξένοι μετεωρολόγοι για το φαινόμενο «Medicane» -Kαταστροφικές συνέπειες (βίντεο)


Ένας μίνι-κυκλώνας – ο «Medicane» σχηματίζεται πάνω από τη Μεσόγειο, όπως γράφει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τη χώρα μας και μπορεί να απειλήσουν τις επόμενες ώρες την Τουρκία και τη Λιβύη.

Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές στην Τυνησία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως σχολιάζουν οι Γάλλοι μετεωρολόγοι.

Στη δυτική Μεσόγειο κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2011 στα «Χρυσά Νησιά» της Γαλλίας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Παρατηρητήριο Aνεμοστρόβιλων και Έντονων καταιγίδων «Keraunos».
https://twitter.com/KeraunosObs/status/1044498204702789632?ref_src=twsrc%5Etfw
Οι συνέπειες από την επέλαση του «μίνι κυκλώνα» πάνω από τη Μεσόγειο παραμένουν αβέβαιες, ωστόσο, όπως επισημαίνει το γαλλικό παρατηρητήριο μερικές φορές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικές.

Γαλλική εφημερίδα «Var Matin»

Aπό την αρχή της εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν τον σχηματισμό στη Μεσόγειο ενός υποτροπικού κυκλώνα, γνωστού ως «medicane».

«Αυτό το κλιματικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη από την Τρίτη στην κεντρική Μεσόγειο, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Καθώς περνούν οι ώρες, κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.Οι συνέπειές του για τον πληθυσμό, από πλευράς ανέμου και βροχής, παραμένουν αβέβαιες», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Var Matin».Είναι αυτό το ίδιο φαινόμενο που ήταν η αιτία των καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξε την Τυνησία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο υποτροπικός κυκλώνας που σχηματίζεται μέχρι στιγμής μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας έχει εντοπιστεί από το Γαλλικό Παρατηρητήριο για ανεμοστρόβιλους και έντονες καταιγίδες (Keraunos). Θα μπορούσε να πλήξει εκτός από τη χώρα μας τη Λιβύη καθώς και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο. Οι συνέπειές του είναι προς το παρόν απρόβλεπτες αν και το γαλλικό παρατηρητήριο «Keraunos» κάνει λόγο «σενάρια τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικά».

Το φαινόμενο «medicane» από τις λέξεις «Méditerranée» (Μεσόγειος) και «hurricaine» καταιγίδα, δημιουργείται από το «κενό» που σχηματίζεται όταν ο ψυχρός πολικός αέρας συναντά ζεστό αέρα της Μεσογείου», όπως εξηγεί ο Πατρίκ Νότερμαν,μετεωρολόγος στο Météo-France Sud-Est.

«Η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται όλο το καλοκαίρι και παραμένει υψηλή το φθινόπωρο, ένα φαινόμενο που ενισχύεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για να μετατραπούν σε μίνι-κυκλώνες», προσθέτει.
https://twitter.com/meteociel/status/1044895055633403904?ref_src=twsrc%5Etfw
Το Νοέμβριο του 2011 είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στη δυτική Μεσόγειο, στα νησιά Hyères- γνωστά και ως «Χρυσά Νησιά». Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών νησιών ανατολικά της Τουλόν στη Γαλλία. Τότε, σ΄ένα από αυτά, το Porquerolles, η ταχύτητα των ανέμων είχε ξεπεράσει 154 χιλιόμετρα την ώρα.
https://twitter.com/meteophile/status/1044660126844628992?ref_src=twsrc%5Etfw
Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundshau»

Οι έντονες καταιγίδες στο Αιγαίο παραλύουν τις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι τουρίστες στην Ελλάδα που είχαν συνηθίσει την καλοκαιρία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με σφοδρή καταιγίδα», προσθέτει.

Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Γερμανία

Στη Μεσόγειο, πιο συγκεκριμένα το Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα μπορούσε να σχηματιστεί το καιρικό φαινόμενο «Medicane». Είναι παρόμοιο μ΄έναν τροπικό κυκλώνα, όπως ένας τυφώνας.

«Ολόκληρη η διαδικασία ξεκινά από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, το οποίο εξελίσσεται ξαφνικά σε υψηλό», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...