Αρχείο

«Τελειώνει» το δολάριο - «Θα χάσει την κυριαρχία του σύντομα» - Προς παγκόσμιες οικονομικές ανακατατάξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος λαός-οφειλέτης στον κόσμο και "χειροτερεύει όλο και περισσότερο", σύμφωνα με τον γκουρού των επενδύσεων, Jim Rogers, ο οποίος μίλησε με την RT στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF) στο Βλαδιβοστόκ.

Ο Ρότζερς παραδέχεται ότι εξακολουθεί να κατέχει πολλά αμερικανικά δολάρια, αλλά όχι επειδή είναι ένα υγιές νόμισμα.

"Θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε: γιατί το έχετε στην κατοχή σας τότε; To κρατάω επειδή έρχονται περισσότερες αναταραχές, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, με αποτέλεσμα να στρέφονται στο δολάριο. Δεν είναι ασφαλές, αλλά νομίζουν ότι είναι. "

Ο επενδυτής εξήγησε ότι το αμερικανικό νόμισμα πρόκειται να αυξηθεί, αλλά πολλές χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία και άλλοι προσπαθούν τώρα να απαλλαγούν από αυτό.

«Τα επόμενα χρόνια, το αμερικανικό δολάριο θα χάσει τη θέση του ως παγκόσμιος οικονομικός ηγεμόνας και αποθεματικό, αλλά και ως δημοφιλέστερο μέσο συναλλαγών στον κόσμο», δήλωσε ο Ρότζερς, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πάντα απομακρυνόταν από τα κυρίαρχα νομίσματα και στο παρελθόν, καθώς οι καταστάσεις άλλαζαν.

Είπε ότι η βρετανική λίρα ήταν κάποτε το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο και πριν από αυτό υπήρχαν και άλλα κυρίαρχα νομίσματα όπως η ισπανική πεσέτα, το γαλλικό φράγκο και το ολλανδικό φιορίνι.

"Όλοι είχαν αυτή τη θέση κάποια στιγμή, αλλά στη συνέχεια πήγαν στην υπερβολή και έχασαν τη θέση τους... Οι άνθρωποι δεν αγαπούν την εξουσία της Ουάσιγκτον, κι έτσι απομακρύνονται και βρίσκουν τρόπους να ξεφύγουν από το δολάριο.''

Ανέφερε τη Ρωσία και την Τουρκία ως παραδείγματα χωρών που τώρα αρχίζουν να διαπραγματεύονται μεταξύ τους απευθείας σε εθνικά νομίσματα. "Όλοι προσπαθούν τώρα να ξεφορτωθούν το αμερικανικό δολάριο", είπε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εναλλακτικό νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο, ο Rogers δήλωσε: "Το μόνο που βλέπω στον ορίζοντα είναι το κινεζικό γουάν, αλλά όχι σύντομα. Καθίσταται αδύνατο για κάποιο διάστημα. "

Ο επενδυτής πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περιφερειακά νομίσματα για λίγο, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει νόημα να έχουμε δύο ή τρία κυρίαρχα νομίσματα.

https://twitter.com/RT_com/status/1036692050438049792

https://twitter.com/RT_com/status/1039292435518504960

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ