Καιρός

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του κυκλώνα στην Ελλάδα -Τι λένε οι μετεωρολόγοι (βίντεο)


Στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα συνεχίζουν να συλλέγουν οι επιστήμονες.

Ορισμένα στοιχεία αναφέρουν πως ο κυκλώνας ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο νότια διαδρομή από αυτήν που υπολογιζόταν αρχικά, προσεγγίζοντας την Κρήτη και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο, για να φτάσει στη νοτιοδυτική Τουρκία την Κυριακή αφού διασχίσει το νότιο Αιγαίο.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια βορειότερη διαδρομή.

Το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ Ο Σάκης Αρναούτογλου υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανέφερε ότι ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.

Τέλος θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την πρωτιά κατέχει η Παξιμάδα Καρύστου με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 140 χλμ/ώρα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ έκρινε ότι θα πρέπει να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στα ανοιχτά του Ιονίου άρχισε να δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και το οποίο θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό καθώς στροβιλίζεται ανοιχτά του Ιονίου θα διατηρήσει ενισχυμένους τους ανέμους στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) με μέγιστη ένταση τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο στροβιλισμός των ανέμων είναι εμφανής και γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέντρο του χαμηλού, όπου οι εντάσεις του ανέμου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν οριακά τα 9 με 10 μποφόρ.
https://www.youtube.com/embed/oCSL4EREuE8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...