Πατριαρχεία

Τα επόμενα βήματα της Μόσχας μετά την διακοπή μνημόνευσης του Βαρθολομαίου-Τι ειπε ο Ιλαρίων για το Άγιο Όρος

Σεισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια Ορθοδοξία η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την κοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Και το ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι η συνέχεια....

Το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου έδωσε στίγμα....

"Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης διακινδυνεύει να υπονομεύσει το καθεστώς του ως «πρώτου μεταξύ ίσων» στο χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο αν προχωρήσει στην παροχή αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας" δήλωσε, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

"Θα αναγκασθούμε να κόψουμε όλη την Ευχαριστιακή κοινωνία, που σημαίνει ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος συχνά τοποθετείται ως ηγέτης του ορθόδοξου πληθυσμού του πλανήτη, δεν θα είναι πλέον ηγέτης του, "δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου στη Μόσχα την Παρασκευή.

"Τουλάχιστον περισσότερο από το ήμισυ αυτού του πληθυσμού δεν θα τον αναγνωρίσει καν ως πρώτο μεταξύ ίσων", είπε.

Σχολιάζοντας την απόφαση να σταματήσει να μνημονεύεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ρωσικές εκκλησίες, ο ιεράρχης το συσχετίζει με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

«Λαμβάνοντας ένα παράδειγμα από τη κοσμική ζωή, η απόφαση θα είναι σχεδόν ισοδύναμη με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Στην πράξη, το προσκλητήριο του Πατριάρχη Κυρίλλου θα ξεκινήσει με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και όχι με την Κωνσταντινούπολη, είπε προηγουμένως ο ιεράρχης,

Οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της Κωνσταντινούπολης.

"Αν αντιληφθούν την απειλητική τους διαπραγμάτευση, θα κόψουμε κάθε Ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σήμερα, οι λαϊκοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορούν ακόμα να λάβουν κοινωνία στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα, είπε, απαντώντας σε μια σχετική ερώτηση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ