Περιβάλλον

«Σφυροκοπούν» οι τυφώνες τη γη! Νεκροί στις ΗΠΑ από τον Florence - «Ξεσπιτώθηκαν» 4 εκατ. άνθρωποι από τον Mangkhut στις Φιλιππίνες


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι τυφώνες θα κάνουν την εμφάνιση τους όλο και πιο συχνά και θα είναι και πιο ισχυροί».Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 

Tυφώνας Florence στις ΗΠΑ

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τον τυφώνα Φλόρενς στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, την ώρα που οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν δεκάδες κατοίκους παγιδευμένους από τις πλημμύρες που συνεχίζονται σήμερα.

Τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν χθες Παρασκευή από επίσημες πηγές ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για έναν πέμπτο νεκρό.

«Περιμένουμε ότι θα βρέχει για μέρες», δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ. «Η προτεραιότητά μας είναι τώρα να μην διατρέξουν οι άνθρωποι άμεσο κίνδυνο», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η καταιγίδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, αν δεν σας έχει φθάσει, θα το κάνει», προειδοποίησε ο Κούπερ.
https://twitter.com/BBCWorld/status/1040752029663145985?ref_src=twsrc%5Etfw

Την ίδια στιγμή πάνω από 1,7 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι, ενώ η θάλασσα κυριολεκτικά ανέβηκε στην ξηρά, μετατρέποντας πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα.
https://www.youtube.com/embed/ODZiYJNKzRI

Συνοδευόμενο από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στην ξηρά κοντά στη Ράιτσβιλ Μπιτς (Βόρεια Καρολίνα) χθες Παρασκευή στις 07:15 (14:15 ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 150 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τους κυκλώνες (NHC). Η Νότια Καρολίνα επλήγη επίσης λίγο αργότερα.

Ο Φλόρενς εξασθένησε πάντως το απόγευμα και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας 100 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το δελτίο του NHC που μεταδόθηκε στις 23:00 (06:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως το εύρος του (560 χιλιόμετρα) και το γεγονός ότι προχωράει πολύ αργά -7 χλμ/ώρα- σε εδάφη στα οποία πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής ανησυχούν τις αρχές οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες.

Πέντε οι νεκροί, χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

florence-hurricane02

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μια μητέρα και το μωρό της που σκοτώθηκαν όταν δένδρο έπεσε στο σπίτι τους στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Ο πατέρας του μωρού μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Στην κομητεία Πέντερ της ίδιας Πολιτείας, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από καρδιακή προσβολή· το πλήρωμα του ασθενοφόρου που προσπαθούσε να φθάσει σ' αυτήν εμποδίστηκε από συντρίμμμια.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Λινόιρ. Ένας 78χρονος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να συνδέσει μια γεννήτρια. Ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από τους σφοδρούς ανέμους ενώ είχε πάει να ελέγξει αν είναι καλά τα κυνηγετικά σκυλιά του.

Στο Νιου Μπερν της Βόρειας Καρολίνας, τα νερά πλημμύρισαν αυτή την πόλη των 30.000 κατοίκων που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκεί χρειάσθηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων για να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.
https://twitter.com/mikeseidel/status/1040794615371182080?ref_src=twsrc%5Etfw

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα χθες το βράδυ στη Βόρεια Καρολίνα, που έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.
https://twitter.com/ABC/status/1040825473490673666?ref_src=twsrc%5Etfw

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές τοποθεσίες της ακτής του Ατλαντικού για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές «στην αρχή ή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας», ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η καταιγίδα αναμένεται να προχωρήσει στην ενδοχώρα πριν στραφεί αύριο Κυριακή προς βορρά, σύμφωνα με το NHC, με σημαντική απώλεια της έντασής της.

O τυφώνας «τέρας» Mangkhut χτυπά τις Φιλιππίνες

Δύο γυναίκες βρέθηκαν θαμμένες κάτω από τη λάσπη, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από μια κατολίσθηση εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκαλεί ο τυφώνας, ο οποίος έπληξε τη νύκτα τις Φιλιππίνες. 

Στις Φιλιππίνες οι κάτοικοι ταμπουρώνονται στα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον σούπερ τυφώνα »Mangkhut».

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες στα βόρεια της χώρας έχουν ξεσπιτωθεί για λόγους ασφαλείας. Πολλά νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι με τον αέρα να «ουρλιάζει», ενώ στις βόρειες περιοχές σημειώνονται σφοδρές πλημμύρες.

Από χτες οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί τους δρόμους, σακιά με άμμο έχουν τοποθετηθεί στις αυλές των σπιτιών ενώ οι κάτοικοι προσεύχονται για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
https://twitter.com/VLangeberg9/status/1040789197416652800?ref_src=twsrc%5Etfw

Όπως αναφέρει το CNN, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για έναν τυφώνα κατηγορίας 5 που απειλεί περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολική Ασίας, όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι στο CNN.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι,ο τυφώνας «Mangkhut» είναι σαφώς ισχυρότερος από αυτόν που μαστίζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 325 χιλιομέτρων την ώρα, προτού πλήξουν τις ακτές των Φιλιππίνων, ενώ τώρα πνέουν με 270 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκτεταμένες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες από την επέλαση του τυφώνα Mangkhut.Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το πέρασμά του θα είναι το ίδιο καταστροφικό με αυτό του τυφώνα «Haiyan».Το 2013 ο τυφώνας αυτός προκάλεσε σοβαρές καταστροφές προκαλώντας το θάνατο έξι χιλιάδων ανθρώπων.

 

000_1935BS

«Αγωνιζόμαστε για να ξεπεράσουμε το χειρότερο»,δηλώνει η Λένλιν Καρίλο, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Vision» και προσθέτει:

«Υπάρχει μια αίσθηση φόβου ότι μπορεί να αντιμετωπίζουμε έναν τυφώνα τόσο κακό όσο η Haiyan ή η Haima".
https://www.youtube.com/embed/hKaqat2UYQ4

 Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή

Ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες προκαλεί η κλιματική αλλαγή όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που συμβουλεύτηκε 17 μετεωρολόγους και ειδικούς για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για τους τυφώνες.

Παρόλα αυτά διευκρινίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές μέγεθος επιρροής του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τυφώνα, όπως ο τυφώνας Φλόρενς που «χτύπησε» αυτή την εβδομάδα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνουν, είναι ότι «οι άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» για την πρόκληση ισχυρών τυφώνων και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σίγουρα «βάζει» όλο το οικοσύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες απέφευγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. Με τη βοήθεια στατιστικών και μοντέλων πληροφορικής, πρόσφατες μελέτες «δείχνουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Μάλιστα, πλέον, πληθαίνουν οι επιστήμονες που δεν διστάζουν να επιδείξουν την κλιματική αλλαγή ως βασική αιτία για τον τυφώνα Φλόρενς. «Ο όγκος του νερού που προέρχεται από τους τυφώνες είναι η πιο ισχυρή σύνδεση που έχουμε», σημειώνει ο επιστήμονας Τζιμ Κοσσιν.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Φλόρενς είναι πολύ πιθανό ο ωκεανός να έχει θερμανθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές που προκαλούν τυφώνες να είναι πιο καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οσο πιο θερμός είναι ο αέρας και το νερό τόσο πιο ισχυρές είναι οι καταιγίδες», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ