Υγεία

Συστατικό σε σαπούνια και οδοντόκρεμες ευνοεί τη δημιουργία καρκίνου

Επικίνδυνα, αποδεικνύονται ακόμη και τα πιο αθώα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε, καθημερινά. Πλένουμε τα χέρια μας, βουρτσίζουμε τα δόντια μας και μένουμε ήσυχοι ότι έχουμε κρατήσει μακριά τα μικρόβια… Όχι όμως και τον καρκίνο.

Η αντιμικροβιακή ουσία (τρικλοζάν), που περιέχουν τα προϊόντα αυτά, αλλάζει την κυτταρική δομή των μικροβίων του εντέρου και ανοίγει έτσι τον δρόμο για άλλες περιπέτειες με την υγεία μας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ανιχνεύσει το «τρικλοζάν» στα δείγματα ούρων περίπου του 75% των ανθρώπων. Η αποφυγή του, είναι ουσιαστικά αδύνατη, λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του σε τόσα προϊόντα.

Σαπούνια, οδοντόκρεμες, καλλυντικά και παιγνίδια περιέχουν την ουσία «τρικλοζάν», αλλάζει τη σύσταση των μικροβιακών κοινοτήτων του, εντέρου με συνέπεια να ευνοεί τη δημιουργία καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων, η τρικλοσάνη (triclosan), είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο εναντίον των θετικών όσο και των αρνητικών κατά Gram μικροοργανισμών. Η δράση του αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων, διαπερνώντας την κυτταρική μεμβράνη τους.

Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό πως η ουσία τρικλοζάν μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα σε υψηλές δόσεις, αλλά η νέα μελέτη επισκίασε την προηγούμενη επειδή ουσιαστικά δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος και συνέπειες ακόμη και στις χαμηλές δόσεις. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και η βραχύχρονη χρήση του «τρικλοζάν» σε χαμηλές δόσεις προκάλεσε στα ποντίκια χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου και επιδείνωσε την προϋπάρχουσα φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου που σχετίζεται με αυτή τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Γκουοντόνγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο ‘Αμχερστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», πειραματίσθηκαν με ομάδες ποντικιών που επί τρεις εβδομάδες έτρωγαν τροφές, οι οποίες περιείχαν τρικλοσάνη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Το «τρικλοζάν» αύξησε το μέγεθος των καρκινικών όγκων και μείωσε το προσδόκιμο ζωής των πειραματόζωων.«Τα ευρήματά μας αυτά δείχνουν για πρώτη φορά ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου», δήλωσε ο δρ Ζανγκ.

«Επειδή ακριβώς αυτή η ουσία χρησιμοποιείται τόσο ευρέως, η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιολογηθεί περαιτέρω η επίπτωσή της στην υγεία του εντέρου» ανέφεραν οι ερευνητές.

Βασικό ζητούμενο είναι αν οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή με καρκίνο του εντέρου γίνονται πιο ευάλωτοι στις παθήσεις τους εξαιτίας της έκθεσης του οργανισμού τους στην τρικλοσάνη.

.medicalland.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές