Κύπρος

Συνωστισμός δυνάμεων: «Βαράνε» τα Ρωσικά «κανόνια» στην Κυπριακή ΑΟΖ - Αμερικανικά και Ισραηλινά αεροσκάφη σαρώνουν την περιοχή

Με άγριες διαθέσεις ξεκίνησε η ρωσική άσκηση στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί παρακολουθούν από κοντά τις ρωσικές κινήσεις.

Η Ρωσία σε μια πρωτοφανή κίνηση, δέσμευσε συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της Τουρκίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται, προφανώς, οι εξελίξεις στη Συρία και οι ρωσικές ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο, αναφέρει ο Φιλελεύθερος .

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σε ορισμένες τις περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση πυραύλων, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει μέχρι σε ένα υψόμετρο ασφαλείας μεγάλες περιοχές του Fir Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Την ίδια στιγμή το «Μπαρμπαρός» έφθασε πλέον μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα. 

Επίσης, η Τουρκία ανακοίνωσε αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Πιθανόν μέσα σε αυτό το ορυμαγδό ο Ερντογάν να θελήσει να προβεί σε πιθανή κίνηση οριοθέτησης των συμφερόντων του. Πρόκειται σύμφωνα με ειδικούς για "χρυσή ευκαιρία" .

Τον εναέριο χώρο στην περιοχή σαρώνουν συνέχεια αεροσκάφη ΑΦΝΣ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε μια πρωτόγνωρη στρατιωτική δραστηριότητα.

Ως γνωστό, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ισραήλ,  αναμένεται τις επόμενες μέρες να διεξαγάγουν αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλη έκταση του Fir Λευκωσίας.

Χθες, δύο ρωσικά αεροσκάφη υποκλοπής πληροφοριών ASW τύπου Tu-142 MK προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Hmeymim συνοδεία δύο μαχητικών Su-35.

Τα αεροσκάφη Tu-142 MK έχουν ακτίνα μάχης 6500  χιλιόμετρα και μπορούν  να πετάξουν σε ύψος 12 χιλιομέτρων.

Είναι οπλισμένα  με διάφορους τύπους τορπιλών , βόμβες και αντι-πλοϊκά βλήματα Cruise όπως το σύγχρονο Χ-35.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών περί δυτικής προετοιμασίας χημικών επιθέσεων στην περιοχή, ξεκίνησε η μεγαλύτερη ρωσική ναυτική άσκηση , συμπεριλαμβανομένων 25 πολεμικών πλοίων, με επικεφαλής τον  καταδρομικό «Marshal Ustinov» και 30 αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu 160.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακόλουθα ρωσικά πλοία και πλοία σταθμεύουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στην ακτή της Συρίας:

Καταδρομικό «Marshal Ustinov»

Φρεγάτα  "Severomorsk"

Αντιτορπιλικό "Yaroslav Mudry"

φρεγάτα "Ναύαρχος Γρηγορόβιτς"

φρεγάτα "Ναύαρχος Έσσεν"

Ανθυποβρυχιακό πλοίο SCR "Pytlivy"

Κορβέτα  "Vyshniy Volochek"

Κορβέτα "Grad Sviyazhsk"

Κορβέτα "Ustyug"

Αποβατικό BDK "Orsk"

Αποβατικό BDK "Nikolay Filchenkov"

ΤΠΚ  "Turbinist"

ΤΠΚ  "Valentin Pikul"

Υποβρύχιο "Kolpino"

Υποβρύχιο "Veliky Novgorod"

Βίντεο ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...