Εκκλησία

Στιγμές συγκίνησης: Η πρώτη λειτουργία μετά από 42 χρόνια στην Παναγία Κανακαριά στα κατεχόμενα (εικόνες)


Η πρώτη Θεία Λειτουργία από το 1976, δηλαδή εδώ και 42 χρόνια τελέστηκε σήμερα στο ναό της Παναγίας Καναρίας στη Λυθράγκωμη, που βρίσκεται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο.

Πάνω από 500 πιστοί προσήλθαν στον συλημμένο ναό για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστόφορος.

Ο ναός, που διέθετε εξαιρετικά ψηφιδωτά του 6ου αιώνα και τοιχογραφίες , αποτελεί σύμβολο της εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ωστόσο, οι τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 12ο, 14ο και 16ο αιώνα φέρουν βαριά τα ίχνη της ερήμωσης τεσσάρων δεκαετιών και δεν διακρίνονται οι μορφές τους, ενώ η εκκλησία για πολλά χρόνια ήταν περιστερεώνας.

Σε κακή κατάσταση διασώζεται μόνον μία τοιχογραφία της Παναγίας με τον Χριστό πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.

Ωστόσο, η λειτουργία έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ενώ πολλοί επέλεξαν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά την αρτοκλασία και το τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων της Λυθράγκωμης, έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στον περίβολο του ναού, που είναι αφιερωμένος σε αυτή.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηρακλής Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτισε τους συγχωριανούς του αλλά και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να προσέλθουν στην εκκλησία, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να γίνουν εργασίες για την συντήρηση του εκκλησιαστικού μνημείου.

Φωτογραφίες από τη λειτουργία δημοσίευσε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία.

 

karpasia

 

karpasia2

https://www.facebook.com/freeUnitedKarpasia/posts/2170522153021810&width=500

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...