Ρωσία

Στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης Ρωσία-Ουκρανία για την Αζοφική θάλασσα-Τα επικίνδυνα παιχνίδια και ο ρόλος των ΗΠΑ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Από μια κλωστή κρέμονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και το εκκλησιαστικό ζήτημα αποδεικνύεται πως είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι του παζλ.

Σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο οι δονήσεις είναι συνεχόμενες...

Τελευταίο παράδειγμα το γεγονός πως η Ουκρανία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προ δεκαημέρου συμφώνησε να προβεί σε ποικίλα βήματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μάχης της χώρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ομάδας ναυτικού πεζικού εξοπλισμένης με πυραύλους για την αντιμετώπιση δυνητικών αμφίβιων επιθέσεων και βομβαρδισμών στη ναυτική ακτή. Τα τεθωρακισμένα σκάφη πυροβόλων όπλων κατηγορίας Gurza-M της Ουκρανίας έχουν προωθηθεί για την ενίσχυση της ναυτικής συνιστώσας των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία απολαμβάνουν την ελεύθερη χρήση της Αζοφικής Θάλασσας στο πλαίσιο της "Συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας για τη συνεργασία στη χρήση της Αζοφικής θάλασσας και του στενού Κερτς" του 2003. Το έγγραφο ισχύει, αλλά δεν διευκρινίζει κάποιο συγκεκριμένο περίγραμμα. Τα δύο μέρη συμφωνούν ότι η Αζοφική Θάλασσα και τα στενά του Κερτς είναι τα εσωτερικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σημειωτέον πως ο Πορθμός του Κερτς είναι το σημείο που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Θάλασσα του Αζόφ.

Οι συνομιλίες έχουν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν κατάφεραν να αποδώσουν. Η Ουκρανία δεν θέλει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Ρωσίας, τα οποία βασίζονται στο γεγονός ότι η Κριμαία έχει προσχωρήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές επιμένουν στο δικαίωμά τους να σταματούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει προς ή από την Κριμαία χωρίς την άδεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία ζητεί την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά των ρωσικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, λόγω του λεγόμενου «αποκλεισμού» της Αζοφικής Θάλασσας. Έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις μονομερώς. Οι εντάσεις αυξήθηκαν από τον Μάρτιο, όταν πλοία κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν. Στις 24 Μαρτίου, οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας σταμάτησαν αλιευτικό σκάφος που ήταν νηολογημένο στην Κριμαία στη θάλασσα της Αζοφικής. Το πλοίο υπέστη πειρατεία.

Τα μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι ανακρίθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες τους υποχρέωσαν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους, μη αναγνωρίζοντας το πλήρωμα ως ρώσους πολίτες. Οι κρατούμενοι ναυτικοί αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Κριμαία χωρίς διαβατήρια. Η Ουκρανία παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες και αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας εκστρατείας προκλητικών ενεργειών από τότε. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Mekhanik Pogodin κρατήθηκε στο ουκρανικό λιμάνι του Kherson. Η Ρωσία συνέκρινε τη δράση αυτή με τις δραστηριότητες των Σομαλών πειρατών.

Οι ΗΠΑ βεβαίως κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης της έντασης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει λάβει μια σκόπιμα προκλητική στάση, προτρέποντας την Ουκρανία προς την αντιπαράθεση. Ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία ως συνήθως. Η Ουάσινγκτον προχωρά στην αναζήτηση στρατιωτικής λύσης στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει τόσο μη ρεαλιστικές αλλά και επικίνδυνες ιδέες όπως η χρήση των πολεμικών πλοίων της διαρκούς δύναμης του ΝΑΤΟ για την προστασία των θαλάσσιων λωρίδων της, την υπονόμευση της Αζοφικής Θάλασσας ή τη χρήση ταχύτατων πλοίων επίθεσης για να περικυκλώσουν μια μεγάλη ρωσική ναυτική δύναμη. Αυτή η τακτική εφευρέθηκε από τον Γερμανό ναύαρχο Karl Dönitz κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν "αγέλες λύκων" -όπως ονομάστηκε αυτή η τακτική -αποτελούμενες από υποβρύχια χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε πλοία.

Ο Stephen Blank του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ένας κορυφαίος αμερικανός εμπειρογνώμονας για τα θέματα που αφορούν στη Ρωσία, πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση "πρέπει να στείλει αντιπυραυλικά βλήματα ", καθώς και" μια βιώσιμη πλατφόρμα εκτόξευσης και ένα σύστημα στόχευσης, ιδιαίτερα ένα ραντάρ" και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.

Τον περασμένο μήνα, ο Mykola Bielieskov, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής, ζήτησε την ταχεία αποστολή στην Ουκρανία του πυραύλου anti-ship Harpoon Block II ER +, επιτρέποντάς του να επιτεθεί στα ρωσικά πλοία.

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο Kurt Volker, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "είναι έτοιμη να επεκτείνει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να ενιχύσει τις δυνάμεις της ναυτικής και της αεροπορικής άμυνας της χώρας".

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2019. Ένας “απειλητικός ρωσικός παράγοντας” είναι απαραίτητος για να εξηγήσει τυχόν αποτυχίες. Την στιγμή που στην πραγματικότητα η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση και η διαφθορά είναι άνευ προηγουμένου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...