Βαλκάνια

Σερβία-Κόσοβο: Πλήρης κατάρρευση συνομιλιών

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου κατέρρευσαν εχθές Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να καθίσει μαζί με τον Κοσσοβάρο ομόλογό του, επειδή του αρνήθηκε η άδεια εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κατάρρευση των συνομιλιών έγινε τη στιγμή που υπήρχαν έντονες φήμες για συμφωνία μεταξύ των προέδρων Aleksandar Vučić και Hashim Thaçi, με πιθανή ανταλλαγή εδαφών, μεταδίδει το Euractiv. Η εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσοδό της στην ΕΕ. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, δήλωσε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσα στον Σεπτέμβριο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο Aleksandar Vučić και ο Hashim Thaçi πρότειναν πρόσφατα την ανταλλαγή εδαφών ώστε να επιλυθούν οι διαφορές τους. Η πρόταση περιλαμβάνει το βόρειο Κόσσοβο και το Πρέσεβο της νότιας Σερβίας. Κάποιοι καλωσόρισαν την πρόταση, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως θα δημιουργήσει αστάθεια στα Βαλκάνια.

Ο Aleksandar Vučić σκόπευε να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στις 8-9 Σεπτεμβρίου και να μιλήσει στους Σέρβους. Όμως οι Αρχές του Κοσσόβου δεν του επέτρεψαν την επίσκεψη στο φράγμα του Gazivode (που έχει επισκευαστεί από την Σερβία) και λειτουργεί ως υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, με την λίμνη του να χωρίζει την Σερβική από την Αλβανική κοινότητα.

Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε πως ο Aleksandar Vučić διέταξε τον στρατό, την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες να σταματήσουν κάθε συνομιλία με τους ομολόγους τους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επίσης με κάθε Αλβανό ή άλλο διαμεσολαβητή για το Κόσσοβο.

Ο Σέρβος ηγέτης θα αποφασίσει αργότερα τι θα πράξει σε σχέση με την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο. Θυμίζουμε πως το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μετά από μια δεκαετία που αποτελούσε διεθνές προτεκτοράτο.Η Σερβία και η Ρωσία αρνούνται να το αναγνωρίσουν, όπως και 5 χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Cosmostatus

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές