Τεχνολογία

Σαν σήμερα, 20 χρόνια πριν, δημιουργήθηκε η Google!

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, δύο φοιτητές πανεπιστημίου, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν έφεραν στον κόσμο την Google, μια εταιρεία που κατάφερε να κάνει το απαραίτητο «disrupt» σε πολλές βιομηχανίες πέρα από αυτή του διαδικτύου, να κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς και να αποκτήσει κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 750 δις δολάρια ακόμα ακόμα και να ρηματοποιήσει σε «γκουγκλάρω» το ουσιαστικό google!

Αν και η σύστασή της πραγματοποιήθηκε προ είκοσι ετών στις 4 Σεπτεμβρίου η ιδέα είχε ξεκινήσει κάποια χρόνια νωρίτερα, ως πανεπιστημιακό πρότζεκτ στο πλαίσιο του διδακτορικού των δημιουργών της για το Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Τα πρώτα βήματα

Στην πρώτη τους συνάντηση, όταν ο Πέιτζ πήγε για πρώτη φορά στο Στάνφορντ και ο Μπριν κλήθηκε να τον ξεναγήσει -δεν πολυσυμπαθήθηκαν.

Ωστόσο οι δυο τους θα κατάφερναν όχι να εφεύρουν τον όρο μηχανή αναζήτηση αλλά να τον επαναπροσδιορίσουν σε τέτοιο βαθμό που θα κατακτούσε τον κόσμο.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν οι δύο φοιτητές θέλησαν να ανακαλύψουν ένα καλύτερο σύστημα σε σχέση με τις συμβατικές μηχανές  που υπήρχα τότε, το οποίο θα αναλύει τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων και θα τις κατατάσσει στα αποτελέσματα με βάση την αξιοπιστία τους.

Όλο αυτό δε, είχε ως πρωταρχικό ωστόσο τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν κύρος, μέσω της συχνής τους επίκλησης.

Πλέον, η Google έχει μετατραπεί σε μία εταιρεία που υπό την «ομπρέλα» της Alphabet, απολαμβάνει κεφαλαιοποίηση 644 δις δολάρια!

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 άρχισε η λειτουργία μίας τεχνολογικής εταιρείας που έμελλε να κατακτήσει τη Silicon Valley, της Google!

Ωστόσο, η Google ξεκίνησε την ιστοσελίδα της ένα χρόνο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1998, την ημέρα που συνήθως αναφέρεται ως η γενέθλιά της.

Δεκαεννέα περίπου χρόνια από τότε, ο ιστότοπος Google.com έχει αλλάξει κατά πολύ. Τα κύρια χρώματα στο λογότυπο και το καθαρό λευκό φόντο έχουν παραμείνει τα ίδια, αλλά σχεδόν όλα τα άλλα έχουν ενημερωθεί και βελτιωθεί.

Ας δούμε πως έμοιαζε η Google την πρώτη της ημέρα:H Google ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Πλέον, η Google έχει μετατραπεί σε μία εταιρεία που υπό την «ομπρέλα» της Alphabet, απολαμβάνει κεφαλαιοποίηση στη Wall Street περί τα 644 δις δολάρια!

Μόνο η Apple διαθέτει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Ενδεικτικά, τα κέρδη της Alphabet για το β΄ 3μηνο του 2017 ανήλθαν στα 3,5 δις ή 5 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα του τεχνολογικού γίγαντα για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 26 δις δολάρια!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ