Ρωσία

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Νέες λεπτομέρειες για την πτήση του Boeing 777 της Malaysia Airlines

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποκαλυφθούν νέες λεπτομέρειες για το Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Πριν τέσσερα χρόνια, στις 17 Ιουλίου 2014, ένα αεροπλάνο Boeing 777 της Malaysia Airlines που πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ.

Οι 298 επιβάτες και πλήρωμα του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους. Το Κίεβο κατηγόρησε την τοπική πολιτοφυλακή για κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ αυτοί δήλωσαν ότι δεν είχαν όπλα ικανά να καταρρίψουν ένα τέτοιο αεροπλάνο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε ότι τα βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή για την έρευνα της πτώσης του αεροσκάφους, ήταν πλαστά. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το βίντεο για την υποτιθέμενη μετακίνηση του ρωσικού συστήματος Buk στην Ουκρανία είναι βασισμένο σε μία και μόνο φωτογραφία.

Το ίδιο υπουργείο αποχαρακτήρισε τον σειριακό αριθμό του πυραύλου που κατέρριψε την πτήση MH17, αποκαλύπτοντας ότι παρήχθη σε εργοστάσιο στη Ρωσία το 1986 και εστάλη σε μονάδα του ουκρανικού στρατού, δίχως ποτέ να μεταφερθεί εκ νέου πίσω στη Ρωσία. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι ο πύραυλος Buk είχε χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη από την Ουκρανία στις λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ποιος ήταν ο παραλήπτης που χρησιμοποίησε αυτόν τον πύραυλο. Ο πύραυλος στις 29 Δεκεμβρίου 1986 απεστάλη με τραίνο στη στρατιωτική μονάδα 20152», δήλωσε εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας, ο Νικολάι Παρσίν.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τα έγγραφα για τον πύραυλο Buk είναι καταχωρημένα στο εργοστάσιο στο Ντολγκοπρούντνι, όπου και κατασκευάστηκε, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές της Διεθνούς Επιτροπής μπορεί να εξετάσει τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, εάν το επιθυμούν, καθώς η Ρωσία έχει στείλει όλα τα νέα δεδομένα στην Ολλανδία.

«Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αυτός (ο πύραυλος) δεν εστάλη πίσω στο έδαφος της Ρωσίας και εξόπλισε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Προς το παρόν, η στρατιωτική μονάδα που ήταν εξοπλισμένη με πυραυλικό σύστημα Buk, είναι σταθμευμένη στην πόλη Στρίι, στην περιοχή Λβιβ της Ουκρανίας», δήλωσε ο Νικολάι Παρσίν, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πυραύλων και Πυροβολικού του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την εμπλοκή της Ουκρανίας στην κατάρριψη της πτήσης MH17. Τα ηχητικά αποσπάσματα αφορούν σε συζητήσεις Ουκρανών, ενώ ακούγεται και η φωνή αξιωματούχου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Έχουμε ηχητική καταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων ουκρανών στρατιωτικών που έγιναν το 2016. Η ανάλυση του περιεχομένου επιβεβαιώνει προηγούμενες διαπιστώσεις για την απευθείας εμπλοκή της ουκρανικής πλευράς στη συντριβή του μαλαισιανού Boeing», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι η Ουκρανία μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία για τον πύραυλο που κατέρριψε το αεροσκάφος.

«Αναμφίβολα, καταλαβαίνουμε ότι μετά τη σημερινή ενημέρωση, η ουκρανική πλευρά μπορεί να καταστρέψει αυτά τα έγγραφα και να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξαν ποτέ ή ότι είχαν καταστραφεί νωρίτερα. Δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να ισχυριστούν πως αυτός ο πύραυλος είχε προηγουμένως μεταφερθεί στη Ρωσία», εξήγησε ο Κονασένκοφ.

Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί εμπλοκής στο περιστατικό ενός πυραυλικού συστήματος Buk που άνηκε σε ρωσική ταξιαρχία. «Θα σας δοθούν δεδομένα που ξεκάθαρα δείχνουν την ανακρίβεια των κατηγοριών ότι το πυραυλικό σύστημα άμυνας Buk, το οποίο φέρεται να άνηκε στη ρωσική 53η ταξιαρχία αεράμυνας, ενεπλάκη σε αυτήν την τραγωδία», δήλωσε ο Κονασένκοφ στους δημοσιογράφους.

Παρουσιάζοντας πλήθος εγγράφων και δεδομένων, ο Νικολάι Παρσίν τόνισε πως οι σειριακοί αριθμοί των πυραύλων Buk που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άφησαν στην Κριμαία δε συμπίπτουν με τον αριθμό του πυραύλου που κατέρριψε την πτήση MH17.

«Από τους 214 πυραύλους εδάφους — αέρος που βρισκόντουσαν εκείνη την εποχή στο 55ο Σύνταγμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη της Ευπατορίας, υπήρχαν 209 πύραυλοι εδάφους — αέρος υλοποίησης 9M38M1. Αυτή δεν είναι η υλοποίηση που αναζητά η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα. Πέντε πύραυλοι είναι 9M38. Βλέπετε στην εικόνα, αρχικά, πως η χρονιά παραγωγής δεν συμπίπτει», ανέφερε ο Παρσίν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...