Κόσμος

Ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας: Έκθεση δεκάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων - «Έρμαιο» της λίρας οι παγκόσμιες αγορές

Η νομισματική κρίση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την οικονομική κακοδιαχείριση και τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω των πιστωτικών τους γραμμών προς τις τουρκικές εταιρείες.

Η συσσωρευμένη λίρα, η οποία συνέχισε να μετατοπίζεται αυτή την εβδομάδα, αφήνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εκτίθενται στην αναταραχή στην Τουρκία σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τόσο μέσω της κυριότητας των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων όσο και των χρημάτων που έχουν δανείσει στον κάποτε ζωντανό ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία που παρείχε ένας τραπεζίτης του Κόλπου έδειξαν ότι οι τράπεζες στην Ισπανία είναι υπόχρεες σε δάνεια και μετοχικούς τίτλους ύψους 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, εν μέρει μέσω της ιδιοκτησίας της GVA από την τράπεζα GARANTI, τράπεζα την οποία οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία κάποτε προτιμούσαν.

Η Γαλλία ακολουθεί με 38 δισεκατομμύρια δολάρια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 19 δισεκατομμύρια δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση της Ιταλίας - η μεγαλύτερη τράπεζα της UniCredit στην οποία ανήκει ο Τούρκος δανειστής Yapı Kredi - είναι 17 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο τραπεζίτης.

Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε 40% έναντι του δολαρίου φέτος, 20% μόνο τον Αύγουστο. Το τουρκικό νόμισμα, που αποδυναμώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, σημαίνει ότι το εξωτερικό χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων καθίσταται ολοένα και πιο δαπανηρό για την αποπληρωμή τους.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε ξένο νόμισμα των εταιρειών ανέρχονται σε πάνω από 220 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσο οι ξένες τράπεζες όσο και οι τοπικοί δανειστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε ξένες εταιρείες, ενδέχεται να πληγούν. Οι κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα χρεωμένες.

Ωστόσο, οι τράπεζες στην Τουρκία, όπως και ορισμένοι από τους ομόλογους των Τούρκων τραπεζιτών σε αναδυόμενες αγορές, ανέλαβαν αυξανόμενους κινδύνους τα τελευταία χρόνια, καθώς η ποσοτική χαλάρωση από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκάλεσε πλημμύρα φθηνών χρημάτων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ως αποτέλεσμα, οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 120%. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές έχουν τώρα αναλογικά λιγότερους ρευστούς πόρους για να χρησιμοποιήσουν εάν οι οφειλέτες δεν αποπληρώσουν τα δάνεια ή οι καταθέτες αποσύρουν μετρητά.

Επιπλέον, μια μεγάλη αναντιστοιχία λιτότητας στις τουρκικές τράπεζες μεταξύ δανείων και καταθέσεων - 20 μήνες κατά μέσο όρο για δάνεια έναντι τριών μηνών για μετρητά - τιςαφήνει επίσης εκτεθειμένες, σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Τουρκία φθάσει στο σημείο κρίσης.

Σύμφωνα με τον Paul McNamara, κύριο επενδυτή νομισμάτων και ομολόγων αναδυόμενων αγορών, ο οποίος εργάζεται στην ελβετική υπηρεσία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, GAM, το βασικό οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι το κύμα των ξένων δανείων προς τις τράπεζες. Το υπόλοιπο είναι απλά θόρυβος, είπε σε σχόλια στο Twitter.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι το κεφάλαιο των τραπεζών εξαφανίζεται καθώς η λίρα εξασθενεί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερη οικονομική ισχύ στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων.

Οι αναλυτές στην αμερικανική εταιρεία επενδύσεων ανέφεραν στα τέλη Ιουλίου ότι το κεφάλαιο των τουρκικών τραπεζών θα είχε διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό εάν η λίρα εξασθενίσει σε 7,1 ανά δολάριο, από περίπου 6,2 σήμερα. Η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν περίπου 3,5 ανά δολάριο στο τέλος του 2016, δείχνοντας την τάση του νομίσματος να αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Η Goldman επισήμανε την τράπεζα Yapı Kredi της UniCredit ως την πιο αδύναμη τράπεζα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία. Τα στοιχεία που δημοσίευσε έδειξαν ότι το πλεόνασμα κεφαλαίου της Yapı Kredi και της İş Bankası θα εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό εάν η λίρα μειωθεί σε 6,3 ανά δολάριο. Ο επόμενος ασθενέστερος κρίκος ήταν η Akbank, η οποία θα δει παρόμοια διάβρωση εάν η λίρα μειωθεί στο 6,9 ανά δολάριο.

Οι τουρκικές τράπεζες, όπως και οι ομότιμοι σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδιώκουν να συναντήσουν και να ξεπεράσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια αξιολόγησης του κεφαλαίου για να δείξουν ότι είναι διαλυτά και οικονομικά ισχυρά.

Για κάθε πτώση της λίρας κατά 10%, ο δείκτης μειώνεται κατά 0,5% κατά μέσο όρο, δήλωσε η Goldman. Για παράδειγμα, η μείωση κατά 12 τοις εκατό της λίρας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου μείωσε την αναλογία κατά περαιτέρω 60 ​​μονάδες βάσης, ή 0,6 τοις εκατό, στο 11,6 τοις εκατό. Η μείωση κατά 20% του Αυγούστου στο νόμισμα σημαίνει ότι ο δείκτης ανέρχεται πλέον στο 10,6%.

Σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις της Goldman, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το οποίο διευθύνει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, υποστηρίζει ότι οι τράπεζες έχουν άφθονο κεφάλαιο και οι ισολογισμοί τους είναι ισχυροί.

Η κυβέρνηση επισημαίνει πως το συνολικό ποσοστό των επισφαλειών σε συνολικά δάνεια στις τουρκικές τράπεζες, ανέρχεται σε περίπου 3%, σχετικά χαμηλά σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι δεν αναφέρουν μια αυξανόμενη συσσώρευση αναδιαρθρωμένων δανείων και δανείων υπό στενή παρακολούθηση, τα οποία υπερβαίνουν το 10% των συνολικών δανείων σε ορισμένες τράπεζες.

Σε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.000 ξένους επενδυτές πριν από δύο εβδομάδες, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ήταν περίπου 16%, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν πολλά ΄΄πυρομαχικά΄΄ σε περίπτωση οικονομικού σοκ.

Ωστόσο, ο αριθμός που ανέφερε προήλθε από μια ετήσια έκθεση για πέρυσι από την ρυθμιστική αρχή των τραπεζών, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από την κατά 40% κατάρρευση της λίρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ