Κόσμος

Πως το Brexit και η υποχρηματοδότηση αφοπλίζουν τα πυρηνικά της Βρετανίας (βίντεο)


Τoν κώδωνα του κινδύνου για τον βασικό πυλώνα της Βρετανικής πυρηνικής αποτροπής, τους πυραύλους Trident, έκρουσαν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνοντας ότι η υποχρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας, το Brexit και οι καθυστερήσεις στην συντήρηση των οπλικών συστημάτων θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Trident.

Σύμφωνα με την ισχυρή Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών, το σύστημα Trident κινδυνεύει επίσης από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις σημαντικών εισαγωγών από την Ευρώπη και θα απολέσει τους Ευρωπαίους μηχανικούς, όταν το Brexit θα γίνει πραγματικότητα το επόμενο έτος.

Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι το Υπουργείο Άμυνας θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο να παράσχει, κατά την επόμενη δεκαετία, τις απαραίτητες υπηρεσίες, το προσωπικό και τα μέσα για να διατηρήσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργία ένα συνεχές πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο.

Ο υπεύθυνος για τις δαπάνες του Κοινοβουλίου προέτρεψε την κυβέρνηση να καλύψει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 2,9 δισ. λιρών και να καλύψει τα κενά σε έμπειρο προσωπικό αν επιθυμεί να διατηρήσει το πυραυλικό σύστημα Trident στα σημερινά επιχειρησιακά του επίπεδα.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Meg Hillier, δήλωσε: "Το Υπουργείο Άμυνας πρέπει τώρα να καλύψει αυτό το κενό των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων λιρών, διατηρώντας τα προγράμματα που συντηρούν το σύστημα Trident, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στη διεθνή πολιτική και το εμπόριο.

Η κα. Hillier επισημαίνει επίσης τις ευρύτερες ανησυχίες της σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι η επιτροπή είχε προηγουμένως επισημάνει "τις πιέσεις που ασκούνται" στο Υπουργείο.

Πρόσθεσε: "Τον Μάιο, υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας χρειάζεται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για να αγοράσει όλο τον εξοπλισμό που λέει ότι χρειάζεται."

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα κάνει τα πάντα ώστε να μην κινδυνεύσει η πυρηνική ικανότητα της Βρετανίας και ώστε να προχωρήσουν κανονικά όλα τα σχετικά προγράμματα, επισημαίνοντας ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις της παρούσας έκθεσης.

Δείτε βίντεο με εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Trident:

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ