Αθλητισμός

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Για το «7 στα 7» η Εθνική μπάσκετ κόντρα στην πανίσχυρη Σερβία

Τον πιο δύσκολο αγώνα της έως σήμερα, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 (Κίνα), δίνει απόψε (21:00, ΕΡΤ) η Εθνική ανδρών του Θανάση Σκουρτόπουλου, με αντίπαλο τη Σερβία, στο κλειστό «Δύο Αοράκια», στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην πρεμιέρα του 2ου Προκριματικού Γύρου, η εθνική ανδρών «ρίχνεται» στον 12ο Όμιλο, μεταφέροντας 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες από τον 1ο γύρο (8ος Όμιλος), απέναντι σε Ισραήλ (3-3), Εσθονία (2-4) και Μεγάλη Βρετανία (1-5, έμεινε εκτός). Παρά τις πολλές «ηχηρές» απουσίες στους πρώτους έξι αγώνες, λόγω της ασυμφωνίας FIBA και Euroleague για το νέο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κέλευσμα του Θανάση Σκουρτόπουλου και φόρεσαν το εθνόσημο στο στήθος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στο πρώτο «παράθυρο» του 2ου Προκριματικού Γύρου, η Εθνική αντιμετωπίζει μετά τη Σερβία, τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου (16/9) στην Τιφλίδα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου υποδέχεται την επίσης αήττητη στον 1ο Γύρο, Γερμανία. Την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εξασφαλίζουν οι 3 πρώτες ομάδες από τις 6 συνολικά κάθε ομίλου. Τον όμιλο της Εθνικής συμπληρώνουν το Ισραήλ και η Εσθονία, τις οποίες είχε αντιμετωπίσει η «γαλανόλευκη» στον 1ο γύρο και, βάσει του συστήματος διεξαγωγής, δεν τις αντιμετωπίζει στον 2ο.

Σε αυτούς τους δύο αγώνες, ο ομοσπονδιακός προπονητής θα έχει στη διάθεσή του πιο πλήρες σύνολο εν συγκρίσει με τους πρώτους 6 αγώνες. Κι αυτό γιατί δίπλα στις... σταθερές αξίες των Γιάννη Μπουρούση, Παναγιώτη Βασιλόπουλου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, για πρώτη φορά, μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017, ενσωματώθηκε ο Κώστας Σλούκας, όπως και οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου και Γιώργος Παπαγιάννης. Για πρώτη φορά σε αγώνα επίσημης διοργάνωσης συμμετέχει στην Εθνική ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, με άδεια των Ατλάντα Χοκς.

Εκτός και αυτή τη φορά είναι το μεγάλο «αστέρι» της εθνικής, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς. «Αν μπορούσε, θα ήταν εδώ», δικαιολόγησε τον σταρ των «Ελαφιών», ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος, με δηλώσεις του κατά τη Media Day της εθνικής, στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. «Στρατιώτης» στην «επίσημη αγαπημένη» είναι πάντα ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Οι 14 παίκτες που έχουν κληθεί από τον προπονητή της Εθνικής, Θανάση Σκουρτόπουλο, είναι οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νικ Καλάθης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Γιάννης Μπουρούσης, Ντίνος Μήτογλου, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Σλούκας. Δύο εξ αυτών, θα μείνουν εκτός δωδεκάδας για το τζάμπολ με τους Σέρβους.

Στον αντίποδα, η πρώτη αντίπαλος της Εθνικής, Σερβία, μεταφέρει 4 νίκες και 2 ήττες από τον 1ο προκριματικό γύρο, αλλά στην Κρήτη μετέβη με δύο ΝΒΑers, τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Νεμάνια Μπιέλιτσα. Ο πάουερ φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς ήταν αμφίβολος λόγω τραυματισμού στον αυχένα (του τοποθετήθηκε κολάρο), αλλά αισθάνεται καλύτερα και όπως ο ίδιος δήλωσε θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί απέναντι στην Ελλάδα.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς, δεν υπολογίζει τους Ντέγιαν Τοντόροβιτς, Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Νίκολα Γιόκιτς, Στέφαν Μπίρτσεβιτς και Όγκνιεν Κούζμιτς. Καθώς διαθέτει 15 παίκτες, μέχρι την Πέμπτη (13/9), καλείται να «κόψει» τρεις ακόμη από τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Νέμανια Μπιέλιτσα, Νέμανια Νέντοβιτς, Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Νίκολα Κάλινιτς, Στέφαν Γιόβιτς, Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Στέφαν Γέλοβατς, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Βασίλιε Μίτσιτς, Αλέκσα Αβράμοβιτς, Ούρος Λούκοβιτς και Ίλια Τζόκοβιτς.

Στα δύο φιλικά προετοιμασίας που έδωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε διεθνές τουρνουά που φιλοξενήθηκε στο «Πιερ ντε Κουμπερτέν» του Παρισιού, επικράτησε με 87-76 του Μαυροβουνίου, αλλά ηττήθηκε από την «οικοδέσποινα» Γαλλία με 84-68.

12ος ΟΜΙΛΟΣ
N-H
1. Γερμανία      6-0
2. ΕΛΛΑΔΑ        6-0
3. Σερβία        4-2
----------------------------------------
4. Ισραήλ        3-3
5. Γεωργία       2-4
6. Εσθονία       2-4

Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδας:

Ελλάδα-Σερβία     (13/9/2018)
Γεωργία-Ελλάδα    (16/9/2018)
Ελλάδα-Γερμανία   (30/11/2018)
Σερβία-Ελλάδα     (3/12/2018)
Ελλάδα-Γεωργία    (21/2/2019)
Γερμανία-Ελλάδα   (24/2/2019)

Το πρόγραμμα του 12ου Ομίλου:

1η Αγωνιστική (13/9/2018)
ΕΛΛΑΔΑ-Σερβία                    21:00
Εσθονία-Γερμανία
Ισραήλ-Γεωργία

2η Αγωνιστική (16/9/2018)
Γεωργία-ΕΛΛΑΔΑ                  18:00
Γερμανία-Ισραήλ
Σερβία-Εσθονία

3η Αγωνιστική (30/11/2018)
ΕΛΛΑΔΑ-Γερμανία
Ισραήλ-Σερβία
Εσθονία-Γεωργία

4η Αγωνιστική (3/12/2018)
Γερμανία-Εσθονία
Σερβία-ΕΛΛΑΔΑ
Γεωργία-Ισραήλ

5η Αγωνιστική (21/2/2019)
ΕΛΛΑΔΑ-Γεωργία
Ισραήλ-Γερμανία
Εσθονία-Σερβία

6η Αγωνιστική (24/2/2019)
Γερμανία-ΕΛΛΑΔΑ
Σερβία-Ισραήλ
Γεωργία-Εσθονία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...