Βαλκάνια

Προάγγελος πολεμικών εξελίξεων στα Βαλκάνια: «Καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου μέχρι τη λήξη του έτους» - Προκλητική ρητορική από Ρ.Χαραντινάι

Σε ιδιαίτερα προκλητική ρητορική προχώρησε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, προμηνύοντας σημαντικές εξελίξεις τόσο στα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, όσο και στη γεωγραφική δομή των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, η αναφορά για επικείμενη αλλαγή/κατάργηση συνόρων μεταξύ Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου και σε συνδυασμό με το ευρύτερο σχέδιο διαμελισμού της Σερβίας και ίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας, αποτελεί έναν προάγγελο πολεμικών εξελίξεων για την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, σχετικές αναφορές είναι όλο και πιο έντονες και δείχνουν πως το σενάριο ενός νέου Βαλκανικού Πολέμου είναι απολύτως ρεαλιστικό και ίσως δεν είναι και τόσο μακριά.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε σήμερα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανέφερε τα σύνορα μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις και εξέφρασε την επιθυμία για την κατάργησή τους.

«Ελπίζω σύντομα να καταργηθούν τα τελωνειακά σύνορα, είναι ένα από τα πράγματα που δημιουργούν εμπόδια», είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο Χαραντινάι αναφέρθηκε και για το ζήτημα της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία, αναφέροντας για άλλη μια φορά τη θέση εναντίον αυτής της ιδέας, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφορές που ακούγονται για το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και τη Μέντβετζα είναι προφάσεις «ο μόνος σκοπός είναι η λεηλασία του βορρά», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη:

«Όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν μου επιτρέπουν να πιστεύω ότι ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι το σκέφτεται ως ένα σοβαρό έργο. Νομίζω ότι είναι η πολιτική του τακτική.

Σεβόμαστε τις αξίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, παρά το τραγικό μας παρελθόν. Δεν θα πάμε στη λύση των διορθώσεων των συνόρων. Δεν ανοίγουμε το παρελθόν μας. Δεν υπάρχει επιστροφή και πιστεύω ότι ακόμη και οι χώρες που δεν μας αναγνωρίζουν, μέσα στο επόμενο έτος, αυτές οι χώρες θα μας αναγνωρίσουν. Θα αγωνισθούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Τα σύνορα μας δεν θα αλλάξουν», τόνισε, σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζουμε το χθεσινό μας άρθρο με το οποίο αποκαλύψαμε το αλβανικό σχέδιο κόλασης για την περιοχή των Βαλκανίων με διαμελισμό της Σερβίας και έντονη πολεμική ρητορική.

Όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» για να περάσουν στην συνέχεια στα Βαλκάνια, όλους τους αγωγούς τους από μια άκρως ελεγχόμενη περιοχή, με την Σερβία να έχει «πέσει στο καναβάτσο» των εξελίξεων.

Η προκλητική στάση Κοσοβάρων και Αλβανών αξιωματούχων που απειλούν συνεχώς το επιβεβαιώνει.

Σήμερα ο πρόεδρος της βουλής του Κοσσυφοπεδίου Κ. Veseli απείλησε τους Σέρβους ότι είναι δυνατή μια πολεμική σύγκρουση, κατά την οποία οι Αλβανοί θα εισβάλουν μέσω του Β.Κοσόβου στο Νις, γιατί, όπως είπε, η πόλη τους ανήκει ιστορικά!

Ο Veselji δήλωσε ανοιχτά ότι δεν φοβάται ούτε αυτός ούτε οι συμπατριώτες του να ξεκινήσουν έναν νέο «απελευθερωτικό πόλεμο» στο Πρέσεβο (νότος της Σερβίας).

Ως λόγος αυτής της δράσης όπως δήλωσε είναι ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η «εδαφική ακεραιότητα” των Αλβανών που ζουν εκεί!

«Αν ξεκινήσει μια νέα πολεμική σύγκρουση και κάποιος προσπαθήσει να την ενθαρρύνει, δεν θα σταματήσουμε μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά θα προχωρήσουμε έως το Νις. Αυτή η δήλωση έχει μια ιστορική βάση, που είναι γραμμένη στα βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Σερβία για την πόλη αυτή.

Επίσης, η Σερβία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα «εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μιλόσεβιτς», δηλώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ