Διατροφή

Πρέπει να μπαίνουν οι ντομάτες στο ψυγείο; Δείτε τι βρήκαν οι επιστήμονες…

Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή.

Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε κάθε συνταγή. Οι περισσότεροι από εμάς τις βάζουμε στο ψυγείο για να μην χαλάσουν γρήγορα, αλλά η επιστήμη έχει να μας κάνει μια παρατήρηση επ' αυτού...

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε to 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους, όταν αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να αποθηκεύουμε τις ντομάτες (οι οποίες είναι επί της ουσία φρούτα και όχι λαχανικά) σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από τους 12 °Cαναστέλλει τα ένζυμα που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεύσης τους.

Για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας, μια επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ επιχείρησε να ανακαλύψει για ποιον λόγο οι ντομάτες του εμπορίου έχουν πιο αδύναμη γεύση από εκείνες που ωριμάζουν ελεύθερα στο ήλιο. Αρχικά έβαλαν στο ψυγείο διάφορες ποικιλίες ντομάτας (εμπορίου αλλά και “χωραφιού”) για μία, ή τρεις, ή επτά ημέρες. Στη συνέχεια, τις έβγαλαν και τις άφησαν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για μια “περίοδο επαναφοράς” μίας ή τριών ημερών.

Αφότου δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς στην διάρκεια ψύξης και “επαναφοράς” για διάφορα είδη ντομάτας, τις διέθεσαν σε 76 εθελοντές καταναλωτές, οι οποίοι τις δοκίμασαν και τις βαθμολόγησαν ως προς την γεύση τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ντομάτες που έμπαιναν στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα, ήταν οι πιο άγευστες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες που τις δοκίμαζαν.

Για το τελευταίο βήμα, οι ερευνητές μελέτησαν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις κρύες ντομάτες σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αλληλουχία RNA της ντομάτας.

Οι περισσότερες ντομάτες περνούν από μια διαδικασία που δεν είναι... ιδανική για τη δημιουργία γεύσης, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times. Συνήθως κόβονται πρόωρα από το χωράφι και υποβάλλονται σε επεξεργασία για να ωριμάσουν τεχνητά, προτού φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και να μπορούν να διατηρηθούν εκεί ορισμένες μέρες, για να προλάβουν να πωληθούν στους καταναλωτές.

iatropedia

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...