Αρχείο

Πούτιν για την κατάρριψη του IL-20: «Η Ρωσία θα ερευνήσει το περιστατικό - Ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας» - Επικείμενη συνομιλία Πούτιν-Νετανιάχου με φόντο τη Συρία

H κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού Il-20 μοιάζει σαν μία ''αλυσίδα από ατυχείς συγκυρίες'', ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το γεγονός αυτό μπορεί να συγκριθεί με την κατάρριψη Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία το 2015.

''Όταν άνθρωποι πεθαίνουν - ιδιαίτερα υπό αυτές τις συνθήκες - είναι πάντα μια τραγωδία'', είπε ο Β. Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το εν λόγω περιστατικό στη Λαττάκεια μπορεί να συγκριθεί με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την Τουρκία το 2015, ανέφερε πως οι περιπτώσεις ''είναι διαφορετικές''.

Η Άγκυρα ''κατέρριψε σκοπίμως'' το ρωσικό μαχητικό, εξήγησε, ενώ το συμβάν με το IL-20 ''μοιάζει σαν μία αλυσίδα από ατυχείς συγκυρίες, καθώς το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από Ισραηλινό μαχητικό''.

Το περιστατικό οδήγησε σε κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς ο Ρωσικός στρατός επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στο Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως η Ισραηλινή επιδρομή στη Συρία το βράδυ της Δευτέρας, πυροδότησε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του IL-20 από S-200 της Συριακής αεράμυνας.

Η Ρωσία θα ερευνήσει το περιστατικό, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους Ρώσους στρατιωτικούς που επιχειρούν στη Συρία. ''Αυτά θα είναι τα βήματα που όλοι θα προσέξουν'', επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

https://twitter.com/Ruptly/status/1042061253915619328

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε πως η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί "σύντομα", αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους "σε όλα τα επίπεδα".

Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν επίσης με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν ρώσοι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ' όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

"Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα", ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

"Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Άσαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι' αυτά τα επεισόδια", πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...