Αυτοδιοίκηση

Πλεόνασμα 21,7 εκατ. ευρώ στο δήμο Αθηναίων

Με πλεόνασμα 21,7 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε το 2017 για τον δήμο Αθηναίων. Παρότι είναι σχεδόν κατά έξι εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από εκείνο του 2016 , ο δήμος της Αθήνας συνέχισε και το 2017 να κινείται - για έβδομη συνεχή χρονιά - σε πλεονασματική τροχιά.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όταν ανέλαβε τον δήμο το 2010, τον παρέλαβε με έλλειμμα 48 εκατομμυρίων ευρώ. «Μετά από οικονομικό νοικοκύρεμα και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του, καταφέραμε μειώνοντας σπατάλες και μειώνοντας τον τραπεζικό δανεισμό, να μιλάμε πλέον για έναν οικονομικά ισχυρό δήμο» τόνισε. Παράλληλα με τα πλεονάσματα, ο δήμος Αθηναίων μείωσε τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2010 οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονταν στα 289,5 εκ. ευρώ, ενώ το 2017 οι υποχρεώσεις περιορίστηκαν στα 129,08 εκ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 160,42 εκ. ευρώ. Ειδικότερα οι υποχρεώσεις από τραπεζικό δανεισμό, από 219,12 εκ. ευρώ το 2010, μειώθηκαν σε 101,92 εκ. ευρώ το 2017. Κι αυτό, όπως σημειώνεται, παρά τη μείωση από το 2010 της κρατικής επιχορήγησης κατά 45% και επιπλέον κατά 18,5% τη διετία 2016 - 2017.

Επίσης, ο δήμος όλη αυτή την περίoδο, προέβη σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 6,5% των σπιτιών και κατά 10% των επιχειρήσεων. Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, επισημαίνεται ότι «εκπρόσωπος του οίκου Moody's κατά την επίσκεψή του στις 12 Οκτωβρίου 2017, για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δήμου Αθηναίων, σχετικά με τα οικονομικά του διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τη μεθοδολογία αξιολόγησης του οίκου, ο δήμος Αθηναίων βαθμολογείται με άριστα αναφορικά με την 'οικονομική ευρωστία', 'οικονομική σταθερότητα', 'πλεόνασμα' και 'μέγεθος του δανεισμού' σε σχέση με τα έσοδα του. Επίσης στα σχόλιά του, ο εκπρόσωπος του οίκου προσδίδει θετική προοπτική στον δήμο Αθηναίων, τονίζοντας ότι σε αντίστοιχες πρόσφατες αξιολογήσεις σε περίπου 250 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μόνο σε 15 έχει προσδώσει αυτή την προοπτική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...