Σκοπιανό

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι για το Σκοπιανό: «Στην ΠΓΔΜ το success story που χρειάζεται η Ευρώπη» - Ρητορική «επιτυχίας» κόντρα στα εθνικά συμφέροντα

Το ''success story''που είχε ανάγκη η Ευρώπη, το βρήκαν στα Σκόπια, όπως αναφέρει η γερμανική Deutsche Welle. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σκοπιανό παρουσιάζεται ως μία επιτυχία, ενώ ο Ελληνικός λαός έχει εναντιωθεί ενεργά στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεκάδες επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών έχουν πραγματοποιηθεί στην πΓΔΜ στα πλαίσια του ονοματολογικού και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κόντρα στη θέληση και την οργή των Ελλήνων, η συμφωνία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας προχωράει, ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για την κύρωσή της.

Η πρωτοφανής προσοχή που δέχεται το κρατίδιο των Σκοπίων οφείλεται σε αυτή την Ευρωπαϊκή προπαγάνδα περί ''επιτυχίας'' και παρουσιάζεται ως ''success story'', καθαρά για την κάλυψη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κόντρα στα συμφέροντα της Ελλάδας, ρισκάροντας ταυτόχρονα τόσο την Εθνική Ασφάλεια, όσο και την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της περιοχής.

Η Ιστορία ωστόσο λέει πολλά και όπως και αν παρουσιάζεται μία προδοτική συμφωνία, ο Ελληνικός Λαός θα συνεχίσει να αντιδρά.

Η γερμανική Deutsche Welle, προχώρησε σε ένα δημοσίευμα στο οποίο εξηγεί πώς και γιατί οι Ευρωπαϊκές χώρες και ηγέτες χρειάζονται και στηρίζουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο όπως δημοσιεύεται στην DW:

Από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο έχει να δει τόσους υψηλούς επισκέπτες η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ως μικρή χώρα με πληθυσμό μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες. Ξαφνικά, αλλάζουν τα πράγματα. Ένα success story στην Ευρώπη- και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια- είναι κάτι σπάνιο αυτές τις μέρες. Και η γειτονική χώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε success story, υπό τον όρο όμως ότι θα αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία».

Στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζαεφ και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών, τερματίζοντας μία περίοδο αντιπαραθέσεων και διαβουλεύσεων για τη χρήση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας, που διήρκεσε 27 ολόκληρα χρόνια. Κορυφαίοι πολιτικοί στην Ευρώπη εκφράστηκαν με εγκωμιαστικά λόγια για τη συμφωνία. Μερικοί μάλιστα, όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι την αποκάλεσαν «ιστορική». Μόλις έπεσαν οι υπογραφές, τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΕΕ μπορεί να αναβάλλεται προσωρινά υπό την πίεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά θα ξανασυζητηθεί το 2019. Όλα αυτά ενθαρρύνουν τους πολίτες της γειτονικής χώρας να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Εύθραυστη πλειοψηφία

Ωστόσο, τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο. Η αποδοχή της συμφωνίας στο δημοψήφισμα προϋποθέτει όχι μόνο πλειοψηφία υπέρ του ΝΑΙ, αλλά και ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 50%. Και αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη στάση του. Πολυάριθμες εθνικιστικές οργανώσεις καλούν σε μποϊκοτάζ, ελπίζοντας να ακυρώσουν τη συμφωνία λόγω χαμηλής συμμετοχής. Αλλά και αν ακόμη η συμφωνία περάσει τον σκόπελο του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, το οποίο δεν ελέγχει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΙ, ο γενικός γραμματέας ου ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επισκέφθηκαν ήδη τα Σκόπια. «Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκρίνετε τη συμφωνία για το ονοματολογικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι κομίζει τώρα η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σύντομη σημερινή της επίσκεψη στην ΠΓΔΜ; Μιλώντας στην DW ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι «η επίσκεψη Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα υποστήριξης μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Η ημερομηνία της επίσκεψης Μέρκελ προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την εθνική επέτειο της γειτονικής χώρας. «Προφανώς η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται για να στηρίξει μία λύση στην υπόθεση του ονόματος. Πρόκειται για μία σπάνια στιγμή καλής διπλωματικής πρακτικής, την οποία δεν βλέπουμε πλέον πολύ συχνά στην περιοχή μας», επισημαίνει ο Γερμανός διπλωμάτης Κρίστιαν Χέλμπαχ.

Κι άλλοι επισκέπτες από τη Γερμανία

Μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος αναμένονται και άλλοι υψηλοί επισκέπτες από το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, μία εβδομάδα μετά την Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, θα συζητηθεί και η μελλοντική ένταξη της χώρας στις ευρω-ατλαντικές δομές», εκτιμά η Γκούντρουν Στάινακερ, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στα Σκόπια. Με δεδομένη την αυξανόμενη ρωσική και κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια το ενδιαφέρον του Βερολίνου θεωρείται εύλογο. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σπαράσσεται από εθνικιστικές έριδες, ενώ η Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο ακόμη προσπαθούν να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους, η ΠΓΔΜ προσφέρει μία ιδανική ευκαιρία για ένα success story στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

Μία απόρριψη της συμφωνίας στο επικείμενο δημοψήφισμα θα επέφερε την πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε, κατά πάσα πιθανότητα, νέα ρήγματα στις σχέσεις της σλαβικής πλειοψηφίας με την αλβανική μειονότητα. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ελπίζει ότι οι επισκέψεις κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών θα τη βοηθήσουν να επιτύχει τους στόχους της και θα αποτελέσει αντίβαρο στις εθνικιστικές κορώνες που εκτοξεύονται στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ