Κόσμος

Ο Ερντογάν στο Βερολίνο και η Μέρκελ σε... αναμμένα κάρβουνα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας βάζει η επικείμενη επίσκεψη του «Σουλτάνου του Βοσπόρου», Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου ξεσπαθώνουν λίγες ώρες πριν την άφιξή του επικρίνοντας δριμύτατα τη Γερμανίδα καγκελάριο που του στρώνει το «κόκκινο χαλί».

Ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Γερμανία από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις εργασίας, αυτή περιλαμβάνει υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο .

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Γερμανία έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό υπήρξε τεταμένο κλίμα μεταξύ των δυο χωρών. Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση του Βερολίνου απαγόρευσε ανοικτές συγκεντρώσεις και ομιλίες στελεχών του Ερντογάν σε Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία.

Τώρα όμως, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την...τιμητική του: θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα συναντηθεί με μέλη της τουρκικής κοινότητας και θα εγκαινιάσει στην Κολωνία το μεγαλύτερο, εκτός Τουρκίας, τζαμί της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Γερμανία ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής και Τούρκοι μετανάστες. Αυτό είναι ένα καλό «χαρτί» για τη γερμανική κυβέρνηση που προσπαθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα δικαιολογώντας την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο ηγέτη να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοσιογραφικές Ενώσεις, εκφράζοντας την οργή τους για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke» θεωρεί ότι ο Ερντογάν είναι παραβάτης των δημοκρατικών ελευθεριών ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει το Ισλάμ και προσπαθεί να ελέγξει τις τουρκικές μειονότητες στη Γερμανία.

Τρολάρισμα από τον Τούρκο «Πράσινο» της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ

Από την πλευρά του, ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, έσπευσε να αποδοκιμάσει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ,«τρολάρει» τις πυρετώδεις προετοιμάσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου να υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές τον Ερντογάν.

Σε αντίθεση με άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Οζντεμίρ αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Μέρκελ προς τιμήν του Τούρκου ηγέτη:

«Πρέπει να με δει και να με αντέξει, να του κάνω κριτική για την αυταρχική πολιτική του», υποστηρίζει ο Οζντεμίρ στη γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Ερντογάν δεν αξίζει τέτοιες τιμές».

«Η αντιπολίτευση στη Γερμανία είναι η πολιτική αυτής της χώρας,είμαστε αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της δημοκρατίας μας»...«Η καγκελάριος θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι το γερμανικό δίκαιο δεν ανέχεται τη δεσποτική συμπεριφορά του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ