Κόσμος

Ουκρανική αυτοκεφαλία: Περίεργη η στάση της ρωσικής κυβέρνησης-Δεν τέθηκε το θέμα μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν

Τουλάχιστον περίεργη είναι η στάση που διατηρεί η ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ουκρναικής αυτοκεφαλίας. Είικοσι μέρες μετά την συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου και μετά και τις εξελίξεις που ακολούθησαν μέχρι την διακοπή της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Ρωσική Εκκλησία, η ρωσική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να λάβει ουσιαστική θέση για το ζήτημα.

Με μια χλιαρότατη ανακοίνωση προ ημερών ο γραμματέας του προέδρου Πούτιν είπε απλώς πως η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα αλλά δεν θέλει να εμπλακεί σε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Μα τα αλήθεια πρόκειται μόνο για εκκλησιαστικό ζήτημα; Γιατί τόση...διακριτικότητα από το Κρεμλίνο; Ακόμη και χθες ο Ιλαρίων προειδοποίησε πως μια ουκρανική αυροκεφαλία μπορεί να επιφέρει διωγμό κατά των πιστών της κανονικής Εκκλησίας. Αυτό δεν άπτεται του ενδιαφέροντος του Κρεμλίνου; Αν χάσει η Μόσχα το ποίμνιο του Κιέβου και αποδυναμωθεί σε μέγιστο βαθμό, δεν ενδιαφέρει το Κρεμλίνο;

Προς επίρρωσιν της περίεργης στάσης της ρωσικής κυβέρνησης είναι και το γεγονός πως Πούτιν και Ερντογάν στην χθεσινή τους επαφή δεν συζήτησαν καθόλου τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Φαναρίου.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο προεδρικός γραμματέας Ντμίτρι Πεσκοφ.

"Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συζήτησαν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως" ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Έξαρχος του Φαναρίου στο Κίεβο συγκεντρώνει έργα ουκρανικών εθνικιστών

Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, ένας από τους δύο Έξαχους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο, συλλέγει έργα ουκρανών εθνικιστών.

Ο δήμαρχος του Dnepr Boris Filatov, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο, δήλωσε ότι ο ιεράρχης του ομολόγησε ότι είχε συλλέξει όλες τις εκδόσεις του θεωρητικού του ουκρανικού εθνικισμού Ντμίτρι Ντόντσκοφ.

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Φιλάτοφ ανέφερε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ του ζήτησε να αποδώσει πολλά βιβλία του Ντόντσκοφ στον πρώην ηγέτη του Pravy Sektor (απαγορευμένη ομάδα στη Ρωσία) τον Ντμίτρι Γιαρός.

Ο Ντόντσκοφ (1883-1973) ήταν ο επικεφαλής ιδεολόγος του «αναπόσπαστου» ουκρανικού εθνικισμού, κηρύσσοντας γρήγορες αποφασιστικές ενέργειες για χάρη των εθνικών συμφερόντων. Ιδέες και απόψεις αυτού του συγγραφέα τοποθετήθηκαν στην θεμελιακή ίδρυση του Οργανισμού Ουκρανικών Εθνικιστών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ