Τεχνολογία

Οι τιμές των νέων iPhone στην Ελλάδα -Tι είναι η περιβόητη eSim που ενσωματώνουν;

H παρουσίαση των νέων iPhone συνοδεύτηκε, όπως κάθε χρόνο, από πληθώρα αντιδράσεων: Τα fanboys της Apple υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα αναβαθμισμένα μοντέλα, ενώ οι επικριτές τους στάθηκαν στις λιγοστές διαφορές από την προηγούμενη γενιά και βέβαια στις υψηλές τιμές τους. Οι οποίες, παρεμπιπτόντως, ήταν οι υψηλότερες από ποτέ.

Στη χώρα μας, λόγω και του υψηλού ΦΠΑ, οι τιμές των νέων smartphone της Apple προκαλούν ίλιγγο: το κορυφαίο μοντέλο της σειράς XS Max θα κοστίζει στα εγχώρια καταστήματα από €1.789.

Οι τιμές των iPhone Xs στην Ελλάδα

To iPhone Xs που είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελίες και κυκλοφορεί επίσημα στις 28 Σεπτεμβρίου, θα διατεθεί σε τρεις εκδόσεις:

Το iPhone Xs με εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 64GB θα στοιχίζει €1.229, το μοντέλο με 256GB €1.429 και το ακριβότερο, με χώρο 512GB, θα τιμάται 1.679 ευρώ.

Το iPhone Xs Max που επίσης κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου θα είναι αισθητά ακριβότερο λόγω (κυρίως) της μεγάλης οθόνης των 6,5''. Το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο 64GB, θα πωλείται προς 1.339 ευρώ, η έκδοση με τα 256GB στα 1.539 ευρώ, ενώ η ναυαρχίδα με μνήμη 512GB θα φτάσει τα €1.789.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου έρχεται στη χώρα μας και το «οικονομικότερο» iPhone XR με τιμές που ξεκινούν από τα 929 ευρώ για τα 64GB και φτάνουν στα €999 για το μοντέλο με 128GB και στα 1.119 ευρώ για το iPhone XR των 256GB.

Τι είναι η eSIM που υποστηρίζουν τα νέα iPhone

Κατά την παρουσίαση των νέων μοντέλων, οι ιθύνοντες της Apple επισήμαναν ένα χαρακτηριστικό που διαθέτουν οι νέες συσκευές, και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βασικό πλεονέκτημά τους σε αρκετές αγορές.

Αναφερόμαστε στην υποστήριξη δύο καρτών SIM από την ίδια συσκευή. Τα dual SIM κινητά, βέβαια, δεν συνιστούν καινοτομία. Άλλωστε, δεκάδες συσκευές με υποπολλαπλάσιο κόστος υποστηρίζουν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη λειτουργία. Τα δίκαρτα iPhone θα λανσαριστούν μόνο στην αγορά της Κίνας, όπου καταγράφεται και ιδιαίτερη ζήτηση για κινητά με αυτό το χαρακτηριστικό.

Στις υπόλοιπες αγορές, θα κυκλοφορήσουν iPhone που θα δέχονται μια φυσική κάρτα SIM και μία εικονική: την αποκαλούμενη και eSIM. Προκειμένου βέβαια να λειτουργήσει ο συνδυασμός προαπαιτείται η υποστήριξη από τον εκάστοτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο συνδέεται ο χρήστης.

Η eSIM είναι μια εικονική κάρτα που προγραμματίζεται από απόσταση χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία του συνδρομητή σε σημείο πώλησης. To βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτεί εισαγωγή αντικειμένου στο εσωτερικό της συσκευής, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για ζημιές και ατυχήματα. Επίσης, όταν αλλάζετε αριθμό ή πάροχο θα αρκεί ένας απλός επαναπρογραμματισμός της κάρτας.

Η λειτουργία της virtual SIM δεν αποτελεί καινοτομία των iPhone, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί για τα Google Pixel 2, όπως και για τις άλλες συσκευές της Apple (iPad και Apple Watch). Στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί σε περιορισμένη κλίμακα στα έξυπνα ρολόγια της Samsung.

Ποιοι πάροχοι την υποστηρίζουν

H eSIM σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμη σε 10 χώρες, αφού εκεί έχει ενεργοποιηθεί η σχετική λειτουργία από τους παρόχους. Πρόκειται για τις χώρες: Αυστρία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Καναδάς, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί έπειτα από αναβάθμιση του λειτουργικού iOS 12.

Επίσημη ενημέρωση για την υποστήριξη της eSIM στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετικά άμεση μετάβαση, αφού η τεχνολογία έχει λάβει έγκριση από την GSMA.

.liberal.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ