Κύπρος

Οι Ρώσοι «χτυπούν» τους Τούρκους για την Κύπρο: «Αναχρονιστική η παρουσία κατοχικών δυνάμεων στο νησί» - Προειδοποιητικές «ριπές» κατά Άγκυρας

Τα είπε όλα στην συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Στανισλάβ Βιλιόροβιτς Οσάτσι, αφού πρώτα δήλωσε ότι ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος τόνισε στην συνέχεια πως «κάθε πιθανή ξένη προσπάθεια παρέμβασης εντός της κυπριακής ΑΟΖ θεωρείται από την Μόσχα ως μη νόμιμη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ τόνισε ως αναχρονιστική η παρουσία κατοχικών δυνάμεων στο νησί».

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να εμπλακεί πιο ενεργά στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μαζί με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία ξένων στρατευμάτων ως πράξη που προκαλεί αστάθεια στον τομέα ασφαλείας του νησιού.

Εδώ ο Ρώσος πρέσβης στην ουσία κτυπάει «καμπάνες» στην Άγκυρα, σε ένα ακόμη θέμα διαφωνίας Ρωσίας και Τουρκίας και ζητά την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (Τούρκων–Ελλήνων-Βρετανών).

Πάγια θέση της Ρωσίας και «αγκάθι» στην προσπάθεια της για έλεγχο της συριακής χώρας και μέρους της Α.Μεσογείου, αποτελούν τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια και οι βρετανικές βάσεις, ειδικά οι δύο βάσεις σε Επισκοπή και Δεκέλεια, αλλά και αυτή στο βουνό Τρόοδος στο οποίο έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα ραντάρ που βλέπουν μέχρι τα βάθη της Μ.Ανατολής.

Η Μόσχα θέλει μια ανεξάρτητη και αυτόνομη Κύπρο, στην οποία τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα δύνανται να ελλιμενίζονται, ενώ τα αεροδρόμια της αποτελούν από πλευράς τοποθεσίας ιδανικό τόπο για μετασταθμεύσεις ρωσικών βομβαρδιστικών.

Η ρωσική πολεμική μηχανή όπως είναι γνωστό «απλώνεται» και πάλι στον πλανήτη και ειδικά στην Μεσόγειο μετά το 1991 και αναζητά εναγωνίως ήρεμα «αγκυροβόλια», για τις δυνάμεις της.

Ο κ. Οσάτσι λέει ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί «χωρίς αλλαγές», ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει το σταθεροποιητικό της ρόλο.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγγελίες για γεωτρήσεις, ο Ρώσος Πρέσβης τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ όμως μπροστά στα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να μείνουν με «σταυρωμένα χέρια» και ετοιμάζουν τις δικές τους γεωπολιτικές κινήσεις με επίκεντρο το πολύπαθο νησί.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Η Κύπρος στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ – Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό – Έρχεται μεγάλη «σφαγή” Ρωσίας-ΗΠΑ), είχαμε αναφέρει ότι αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ!

Είναι πολύ πιθανό να δούμε την ένταξη Κύπρου και Ισραήλ στο ΝΑΤΟ και αυτό λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σύμφωνα με προ μηνών δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου συνεπάγεται αυτονόητα συμβατότητα με το νατοϊκό σύστημα ασφάλειας, κάτι για το οποίο όμως η Κύπρος έχει εν μέρει ήδη προετοιμασθεί, καθότι αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια μέλος του ΟΑΣΕ, οργανισμού που από πολλούς θεωρείται «προθάλαμος» του ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά όμως πίσω από όλα στην Κύπρο βρίσκεται το Ισραήλ.

Το σενάριο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ πιθανό, ειδικά αν οι Τούρκοι δεν πάρουν μερίδιο ή κλιμακώσουν με στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο.

https://youtu.be/XGcI9iPeNq8?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...