Κόσμος

Νέο καυτό μέτωπο στην Ευρώπη: Βαριά λόγια της Ιταλίας κατά της Αυστρίας - Διένεξη για το Νότιο Τιρόλο

Το σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού της πατριωτικής δεξιάς της Αυστρίας να προσφέρει αυστριακά διαβατήρια στα μέλη της γερμανόφωνης μειονότητας στην ιταλική επαρχία του Νότιου Τιρόλου αποτελεί «πρόκληση» και «εχθρική ενέργεια», δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης της Ιταλίας το Σάββατο.

Η επαρχία του Νότιου Τιρόλου πέρασε στον έλεγχο της Ιταλίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που ακόμη φέρει βαρέως μεγάλο μέρος των κατοίκων της. Μέχρι και σήμερα, πολλοί από αυτούς δεν αισθάνονται Ιταλοί, πάντως η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνθηκε όταν της παραχωρήθηκε υψηλός βαθμός αυτονομίας από τη Ρώμη τη δεκαετία του 1970.

Το γεγονός ότι η Βιένη προσφέρει στους κατοίκους του Νότιου Τιρόλου διπλή, αυστριακή και ιταλική υπηκοότητα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εχθρική ενέργεια» και «πράξη καθαρής προπαγάνδας», χωρίς κανένα πρακτικό όφελος, αφού τόσο η Αυστρία όσο και η Ιταλία είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Ρικάρντο Φρακάρο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προκλήσεις σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», συνέχισε ο Φρακάρο, καταδικάζοντας το γεγονός ότι η Βιένη αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «διχαστική» ενέργεια λίγες εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές στο Νότιο Τιρόλο, την 21η Οκτωβρίου, κι ενώ η Αυστρία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Την Παρασκευή, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι ενημερώθηκε πως μια κυβερνητική επιτροπή της Αυστρίας καταρτίζει σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση αυστριακών διαβατηρίων για τους κατοίκους του Νότιου Τιρόλου.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας διέψευσε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είναι ήδη έτοιμη η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, αντιτείνοντας πως το ζήτημα συζητείται το τρέχον διάστημα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με την καγκελαρία στη Βιένη, η αυστριακή κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συζητήσει το θέμα αυτό με την ιταλική κυβέρνηση καθώς και με τις τοπικές αρχές στο Νότιο Τιρόλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ