Κόσμος

Νέα κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ - Κίνας: Στο στόχαστρο του Πεκίνου το USS Wasp

Συνεχίζεται η κλιμάκωση στην οικονομική, διπλωματική και στρατιωιτκή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Κίνα να τραβάει κι άλλο το σχοινί βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικό πολεμικό πλοίο, καθώς το Πεκίνο φέρεται να "έριξε πόρτα" στο αμφίβιο καταδρομικό πλοίο USS Wasp του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο ζήτησε άδεια να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα απέρριψε αίτημα για τον ελλιμενισμό του αμφίβιου καταδρομικού πλοίου των ΗΠΑ, USS Wasp, στο Χονγκ Κονγκ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, νωρίτερα σήμερα Τρίτη (25.09.2018), εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, εξαιτίας του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου, της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στον Κινεζικό Στρατό για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, αλλά και την έγκριση της πώλησης ανταλλακτικών για πολεμικά αεροσκάφη της Ταϊβάν νωρίτερα σήμερα.

Αναφερόμενος σε ανώνυμες στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ, η WSJ αναφέρει ότι το αμφίβιο καταδρομικό πλοίο USS Wasp έπρεπε να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στο λιμάνι του, ελεγχόμενου από την Κίνα, Χονγκ Κονγκ.

Τόσο το αμερικανικό προξενείο στην πρώην βρετανική αποικία, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Geng Shuang δεν σχολίασαν την είδηση σχετικά με το αν η Κίνα είχε αρνηθεί το αίτημα των ΗΠΑ.

"Για τις αιτήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων να επισκεφθούν το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα πραγματοποιεί πάντοτε εγκρίσεις κατά περίπτωση, σύμφωνα με την αρχή της κυριαρχίας και τη κατάσταση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ.

Το 2016, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα είχε αρνηθεί ξανά αίτημα ελλιμενισμού στο Χονγκ Κονγκ σε μια ομάδα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Nimitz USS John C. Stennis.


Το USS John C. Stennis

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την σχεδιαζόμενη πώληση στην Ταϊβάν ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και για άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται ότι, το πράσινο φως στο πρόγραμμα εξοπλισμού της Ταϊβάν δόθηκε λίγο μετά το νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου οι δύο χώρες έθεσαν νέους δασμούς η μία στην άλλη και η Κίνα, ανακοίνωσε την παύση του διαλόγου σε μείζονα στρατιωτικά θέματα με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...