Ελληνοτουρκικά

Μυστήριο με την «ανταρσία» στο τουρκικό γεωτρύπανο Fatih - Προς αναβολή οι γεωτρήσεις - ΗΠΑ-Γαλλία ασκούν έντονες πιέσεις

Νέος πονοκέφαλος για τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Χωρίς επιστημονικό προσωπικό και τεχνογνωσία κινδυνεύει να μείνει το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Φατίχ», κάτι που εκ των πραγμάτων θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητά του να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες από την Αγκυρα γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν περίμενε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Νορβηγική Κυβέρνηση, όπως και στο παρρελθόν, είχε δεχθεί έντονες πιέσεις, στο να μην επιτρέψει σε νορβηγικές εταιρείες να δώσου χέρι βοηθείας στην Άγκυρα.

Οι πιέσεις ήταν κυρίως από την Λευκωσία, τώρα στο παιχνίδι έχουν μπει όμως ΗΠΑ και Γαλλία, με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εξαμελής, υπό νορβηγικό συντονισμό, επιστημονική ομάδα του «Φατίχ» τελεί υπό παραίτηση, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νορβηγική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το «Φατίχ» στις επιχειρήσεις γεωτρήσεων οι οποίες έχουν προαναγγελθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα γίνουν γεωτρήσεις τον επόμενο μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, το «Φατίχ» μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πλεύσει αβλαβώς, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο που φέρει. Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ExxonMobil και Total), που θα προχωρήσουν το ερχόμενο δίμηνο σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει και από την εμφατική στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα σ’ όλο αυτό το νέο σενάριο που έχει αρχίσει εδώ και λίγες μέρες-πριν τον απόπλου του Fatih- να οργιάζει, η Άγκυρα όπως φαίνεται μη έχοντας άλλη λύση έχει αρχίσει ν’ αναζητά από την αδελφή χώρα, το Αζερμπαϊτζάν, Αζέρους ναυτικούς που έχουν ασχοληθεί κι αυτοί με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Επιπλέον πληροφορίες από γνώστες του θέματος λένε πως η Τουρκία έχει επεκτείνει τις αναζητήσεις της και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως στη Λατινική Αμερική ευελπιστώντας σε συμφωνίες που δεν θα εκθέσουν το αρχικό απειλητικό χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες του «Πορθητή». 

Σύμφωνα με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού απαντώντας στο ερώτημα, δηλαδή πότε υπολογίζεται πως θα βγει ο Πορθητής, λένε με απλούς υπολογισμούς, πως εφόσον αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν στο απόλυτο, μέχρι να φτάσει το εξειδικευμένο προσωπικό για τρία πλοία, το γεωτρύπανο και τα δυο βοηθητικά σκάφη, τότε πιθανό το Fatih να αρχίσει να ζεσταίνεται εκ νέου προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Οι “απειλές” που κατά διαστήματα εκτοξεύουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με πρώτο τον πρόεδρο της χώρας περί του δικαιώματος γεώτρησης με το “έτσι θέλω” όπου εκείνοι επιθυμούν και δίχως να δώσουν αναφορές σε κανέναν θα υλοποιηθούν ή θ’ αποτελούν πράξεις προκλητικής ρητορικής και μόνο; Κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει με σιγουριά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αν ο Ερντογάν καταφέρει να συγκεντρώσει το προσωπικό που χρειάζεται το πολυδιαφημισμένο γεωτρύπανο θα βγει για εντυπωσιασμό ή για πραγματικές «δουλειές» που ταυτόχρονα θα προκαλέσουν;

Θα οδηγηθεί ο Πορθητής στα βόρεια της Κύπρου για να κάνει έρευνα κι αν το κάνει τι θα πετύχει εκτός της “είδησης” πως τελικά η Τουρκία έβγαλε το γεωτρύπανο; Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως μετρά τα μηνύματα που λαμβάνει από την Κύπρο, τις στρατηγικές κινήσεις της διπλωματικής Γαλλίας αλλά και το σαφές μήνυμα που εκπέμπουν οι Ηνωμένες πολιτείες με τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ