Κόσμος

Μη αναστρέψιμη η πορεία της Τουρκίας: «Ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι η Ελλάδα» - «Πρέπει να τους στηρίξουμε» - Νέα αμερικανικά «πυρά» κατά Ερντογάν

Οδεύουμε προς τεράστιες τεράστιες ανακατατάξεις. Ειδικά όταν μεγάλα γεωπολιτικά ινστιτούτα κάνουν ειδική αναφορά στην κρίση που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία και στο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν από εδώ και πέρα την Ελλάδα, τότε αυτό κάτι σημαίνει.

Τη στιγμή που το σύνολο της πολιτικής ελίτ της Τουρκίας, επιτίθεται με μανία κατά των ΗΠΑ και τα αντιαμερικανικά/αντισημιτικά συναισθήματα να κατακλύζουν το τουρκικό λαό, το μόνο αποκούμπι ΗΠΑ/Ισραήλ στην περιοχή, είναι η Ελλάδα.

Ολες αυτές οι δεξαμενές σκέψεις έχουν άμεση επαφή με τον Λευκό Οίκο και μπορούν να επηρεάζουν πράγματα και καταστάσεις.

Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες στην Α. Μεσόγειο, με Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, να παίζουν ένα κομβικό ρόλο.

Η Κύπρος διατηρώντας τις θέσεις της σε ευαίσθητα ζητήματα πολιτικής της ευρύτερης περιοχής έχει πετύχει την δημιουργία ενός ισχυρού άξονα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης” αναφέρουν πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα επιφέρουν δραματική κρίση στην τουρκική οικονομία. Kάτι που ήδη το βλέπουμε.

Για το λόγο αυτό η Αμερικανική Κυβέρνηση θα πρέπει αν προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για το λουκέτο σε στρατιωτικές βάσεις όπως είναι αυτή του Ιντσιρλίκ.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση στρατηγικής από Ιράκ μέχρι Βαλκάνια διότι δεν υπάρχει καμία προοπτική ελάχιστης συνεργασίας με Τουρκία στο μέλλον….

Τι αναφέρει το άρθρο:

Την τακτική της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχολιάζει με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Gatestone Institute, ο Dr. Lawrence A. Franklin, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Donald Rumsfeld.

Όπως τονίζει η επανεκλογή του Recep Tayyip Erdogan στην Τουρκία ισοδυναμεί με επιδείνωση των εντάσεων με Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μάλιστα το γεγονός ότι ο Erdogan αγόρασε πυραύλους από τη Ρωσία αλλά και ότι ο Αμερικανός πάστορας Andrew Brunson, κρατείται στην Τουρκία «ενδέχεται να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να τηρήσει ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Erdogan έχει πλέον διευρυμένες εξουσίες, του δίνει το δικαίωμα να έχει υπό τον έλεγχο του την πολιτική σκηνή της Τουρκία και κατά συνέπεια να ασκεί πιο επιθετική πολιτική σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει το bankingnews.gr

Μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσει τα ποσοστά και τη δημοτικότητα του, o Erdogan πιθανότατα να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Για παράδειγμα, ο Erdogan θα μπορούσε να απαιτήσει από την Αθήνα την επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται από ελληνική κυριαρχία μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923» επισημαίνει στο άρθρο του Gatestone Insitute.

Άλλωστε υπέρ αυτή της τακτικής τάσσεται και τα εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να ήταν υπό τον τουρκικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται ο Erdogan να θέσει και αντίστοιχο θέμα για τα Δωδεκάνησα.

Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Αφού περιγράφει την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, ο Dr. Lawrence A. Franklin, επισημαίνει ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται, με τον Erdogan να απαιτεί την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο ίδιος, εξαιτίας των «8», ο Erdogan είχε υπό κράτηση τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για αρκετούς μήνες, ενώ την ίδια στιγμή θέτει και θέμα για το κυπριακό.

Στο πλευρό της Ελλάδας, οι ΗΠΑ

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια ρητορική υπέρ της Ελλάδςα με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Wess Mitchell, να αποκαλεί την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα δυτικά Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο ίδιος έχει προειδοποίησει την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν και οι χθεσινές δηλώσεις του Τ. Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της και διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι υποστηρικτικές σε αυτόν τον τομέα, καθώς τονίζει ότι «μια ισχυρή Ελλάδα είναι φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...