Μέση Ανατολή

Με το χέρι στη «σκανδάλη» και το Ισραήλ - Λίμπερμαν: «Θα εξαφανίσουμε τους Ιρανούς από τη Συρία» - O Ισραηλινός Α/ΓΕΕΔ δήλωσε ετοιμότητα για εισβολή


Κρίσιμες ώρες, όπως όλα δείχνουν, διανύουμε στην περιοχή της Συρίας, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων περί πολεμικής ετοιμότητας του στρατού, υπονοώντας εισβολή στην Συρία, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο απαιτεί την διακοπή οποιασδήποτε επιχείρησης στην περιοχή από το Τελ Αβίβ.

Ο Ισραηλινός στρατηγός Gadi Eisenkot έστειλε μια απόρρητη έκθεση στα μέλη του πανίσχυρου συμβουλίου ασφάλειας και στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, πιστοποιώντας την πλήρη ετοιμότητα του Ισραηλινού Στρατού για μάχη, σε σχέση με την παρουσία του Ιράν στην Συρία.

Ο Eisenkot ανέφερε στην έκθεση του ότι ο στρατός είναι, «σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας για πόλεμο σε σχέση με οποιοδήποτε σενάριο απειλής.

Δεδομένου ότι είμαι το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την ετοιμότητα του στρατού για πόλεμο, δηλώνω ευθαρσώς, ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε αποστολή απαιτηθεί από αυτόν, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα".

Παρ 'όλα αυτά, ο Eizenkot επεσήμανε ότι «η ετοιμότητα για μάχη είναι αδιαμφισβήτητη. Υπάρχουν βέβαια κενά τα οποία μαζί με τη διαχείριση των κινδύνων αποτελούν προτεραιότητα μας.

Διατηρούμε όμως την επιχειρησιακή δύναμη μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», προμηνύοντας πολεμικά σενάρια εισβολής των Ισραηλινών στην Συρία λόγω της ιρανικής παρουσίας, την τοποθέτησης πυραύλων και λόγω της δράσης της Χεζμπολάχ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, δήλωσε πως το Ισραήλ «θα ισοπεδώσει κάθε Ιρανική στρατιωτική παρουσία σε περιοχές της Συρίας». 

Είπε, επίσης, πως ελπίζει πως «λογικοί άνθρωποι να πάρουν τα ηνία της εξουσίας στο Ιράν». 

Ο Λίμπερμαν μίλησε στο δίκτυο RFE/RL's Radio Farda, σε τοπική ώρα, στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, όμως, είχαμε μία εξέλιξη άκρως σοβαρή για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Η Ρωσία σε όλα τα επίπεδα απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς στη Συρία διότι είναι απαράδεκτοι», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Δούμας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, Αλεξέι Τσέπα.

«Είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα αυτό που υλοποιεί το Ισραήλ, και οφείλουμε να εκφράσουμε πιο αυστηρές απαιτήσεις για διακοπή όλων των επιθέσεων στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας», είπε ο ίδιος στο RIA Novosti.

«Όλες οι επιθέσεις σήμερα κατά του συριακού στρατού ελευθερώνουν τα χέρια τρομοκρατών», κατέληξε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, αναφέρει ότι το Ισραηλινό κράτος σκοπεύει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του ενάντια στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ιρανικών στόχων, στο εγγύς μέλλον.

Οι πληροφορίες έρχονται, μετά την παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού Πληροφοριών Yisrael Katz, σε μια διάσκεψη που διοργάνωσε το κολέγιο IDC Herzliya σχετικά με τις εκατοντάδες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία κατά το παρελθόν.

«Μόνο τώρα δημοσιεύθηκε από στρατιωτικές πηγές οπότε μπορώ να το αναφέρω και εγώ, ότι τα δύο τελευταία χρόνια το Ισραήλ πραγματοποίησε στρατιωτική δράση πάνω από 200 φορές στη Συρία», δήλωσε ο Katz.

Ισχυριζόμενος ότι οι περισσότεροι στόχοι αφορούσαν το Ιράν, ο Katz επεσήμανε ότι «η σημασία αυτού του θέματος, αφορά τη διατήρηση της κόκκινης γραμμής του Τελ Αβιβ , και στην αποτροπή «ενεργειών» που πράττει το Ιράν εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία».

Τονίζεται επίσης ότι εδώ και ένα χρόνο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «τρέχουν» το «σχέδιο Γεδεών», ένα πενταετές σχέδιο αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων που είναι στο δεύτερο έτος, και αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση του στρατού και στην εξασφάλιση της ετοιμότητάς του για το μέλλον.

Στην ουσία όμως οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για ένα διμέτωπο αγώνα ανάμεσα σε Λίβανο/Χεζμπολάχ και Συρία-Ιράν με το σκηνικό να προμηνύει παγκόσμιες εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...