Κόσμος

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν: Ή θα συνθηκολογήσει με τον Τραμπ, ή θα «βουλιάξει» - Αναλυτές μιλούν και για ενδεχόμενη πτώση του «Σουλτάνου»

Δεν υπάρχει επιστροφή για την Τουρκία και τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Αυτό λένε οίκοι αξιολόγησης και διεθνείς αναλυτές πλέον. Η κατάρρευση μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της Τουρκίας, η οποία χρωστά στις τράπεζες κοντά στα 5 δις δολάρια, είναι σίγουρα μία εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τον πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που έρχονται από Τούρκους αντιστασιακούς, που δίνουν το δικό τους αγώνα εναντίον του αυταρχικού ισλαμιστή ηγέτη της χώρας, είναι ότι η οικογένεια του είδε και τα δικά της συμφέροντα να επηρεάζονται. Άλλωστε έλυνε και έδενε στην εταιρεία του ο πιό στενός φίλος του Ερντογάν.

Η κατάρρευση της Turk Telekom, δεν θα είναι η μοναδική. Θα δούμε σύντομα και τη συνέχεια, πιστεύουν οι οικονομικοί αναλυτές που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.. Όταν είσαι ποντίκι και τα βάζεις με τα θηρία, αυτά σου συμβαίνουν. Και το τουρκικό οικονομικό θαύμα αποδείχθηκε μία καλοστημένη απάτη.

Όσο ήταν το “καλό παιδί” της Δυτικής Συμμαχίας, οι Αμερικανοί αλλά και οι Ισραηλινοί τον έσωζαν. Είχαν στείλει εκατοντάδες επενδυτές στην Τουρκία εν μέσω της πρώτης μεγάλης οικονομικής κρίσης. Για να καυχιέται ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι έσωσε την οικονομία της. Στη συνέχεια άρχισε να ρίχνει …πέτρες. Τον εγκατέλειψαν πρώτοι οι Ισραηλινοί, με τους οποίους έχει εχθρικές σχέσεις, και τώρα -με τα σημερινά δεδομένα- οδηγεί τις σχέσεις με την Αμερική σε ρήξη.

Ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει η σύγκρουση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τραμπ. Όμως, ότι και να συμβεί δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Τώρα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο κ. Ερντογάν έσπευσε να προκηρύξει τις εκλογές, διότι γνώριζε πως αν περίμενε ακόμα μερικούς μήνες, η επερχόμενη καταστροφή της οικονομίας του, θα τον τιμωρούσε στις κάλπες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν και επειδή η τουρκική οικονομία στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια, αλλά κυρίως επειδή η Αμερική δείχνει τα δόντια της, αναφέρει το hellasjournal.

Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με ένα μήνυμα του προέδρου Τραμπ στο αγαπημένο του Twitter, με το οποίο ανακοίνωνε τους επιπλέον δασμούς σε τουρκικά προϊόντα. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν ανακοινωθούν και οι νέες κυρώσεις; Οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άλλα περιθώρια μετά και την κατάρρευση της Turk Telekom:

Ή θα συνθηκολογήσει με τον Τραμπ και θα σώσει τη χώρα του,

Ή θα έχει την τύχη της Ελλάδας, που για οκτώ χρόνια βρέθηκε σε οικονομική κατοχή με τις γνωστές συνέπειες που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Φυσικά, ο Ερντογάν συνεχίζει το τροπάριο της «συνωμοσίας» σε βάρος τόσο του ίδιου όσο και της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην πιο πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, από το Καζαχστάν (όπου μετέβη με στόχο να διασφαλίσει στήριξη και επενδυτικό ενδιαφέρον), κάποιοι «επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για την ισχυρή και σταθερή οικονομία της Τουρκίας, μέσω της χειραγώγησης του νομίσματός της».

Συνέχισε δε τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής, βασική του μέριμνα θα είναι «ο σταδιακός τερματισμός του μονοπωλίου του δολαρίου, με τη χρήση του εθνικού νομίσματος και τοπικών νομισμάτων».

Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φρασεολογία παραπέμπει ευθέως στη Βενεζουέλα και τον Νικόλας Μαδούρο, είναι φανερό ότι φέρνει πιο κοντά την Άγκυρα στους σχεδιασμούς τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου, που επίσης έχουν θέσεις στόχο να δημιουργήσουν εναλλακτικά «καλάθια» νομισμάτων, που δεν θα εξαρτώνται πλέον από το δολάριο.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο έχει πέσει ως ιδέα και στην Ευρώπη, με σημείο αναφορά το ευρώ, έστω κι αν μέχρι στιγμής ούτε έχει υιοθετηθεί επισήμως ούτε είναι εύκολο να υλοποιηθεί, αναφέρει το liberal.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι το εξής: Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν έχει επεξεργαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο, θα προλάβει να το θέσει σε εφαρμογή; 

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως όχι. Διότι, όπως σημειώνουν, εάν μία μεγάλη επιχείρηση «σκάσει» -και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές υποψήφιες...- τότε μπορεί να αποδειχθεί ως η... Lehman Brothers (που σε λίγες μέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου, κλείνει 10 χρόνια από την κατάρρευσή της) της Τουρκίας. 

Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι ο πυροκροτητής που θα προκαλέσει την έκρηξη στην οικονομία και την ενδεχόμενη πτώση του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ