Εκκλησία

Μετά τον ψεύτικο κατάλογο Επισκόπων που δήθεν στηρίζουν την αυτοκεφαλία τώρα και πιστοί-φαντάσματα; Κάνει λίστα για το τι θα «αρπάξει» το ουκρανικό υπ. Πολιτισμού

Όρισε Επίσκοπο στην Μ. Βρετανία η υπερόριος Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

 

Πολυεπίπεδη η μάχη για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα....

Καταρχάς κατά τα φαινόμενα και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας “γέρνει” προς την ρωσική πλευρά...

Στη Βαρσοβία,χθες ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, και τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα. Συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούσαν τις διεκκλησιαστικές σχέσεις και βέβαια το ουκρανικό ζήτημα.

Κατα τα λοιπά, μετά τον ψεύτικο κατάλογο Επισκόπων της κανονικής Εκκλησίας που δήθεν στηρίζουν την αυτοκεφαλία τώρα έχουμε και δήθεν δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό των ενοριών των Ορθόδοξων Ουκρανών που είναι πρόθυμες να μεταφερθούν στη νέα δομή της εκκλησίας. Οι δηλώσεις αυτές δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, πιστεύει ο κοινωνιολόγος και ιστορικός της θρησκείας από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία Νικολάι Μιτρόχιν .

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ηχώ του Καυκάσου», ο αριθμός εκείνων που από την κανονική Εκκλησία θα επιθυμούσαν να μετακινηθούν στην μελλοντική αυτοκέφαλη Εκκλησία στην πραγματικότητα μειώθηκε μόνο κατά τη θερινή περίοδο, που πέρασε στην Ουκρανία. Δηλαδή την περίοδο της μεγάλης αναταραχής και της μη επίδοσης του Τόμου κατά τους εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως όπως είχε τάξει ο πολυλογάς Ποροσένκο....

"Όταν έφθασα τον Ιούνιο, λέγεται ότι υπάρχουν δέκα επίσκοποι του UOC (κανονική Εκκλησία) που σχεδιάζαν να μεταφέρθουν", σημείωσε ο Mitrokhin. "Υπολογίστηκε ότι το 30% των ενοριών θα μεταφερθεί αμέσως - μιλώ για δημόσιες δηλώσεις που έγιναν στην Ουκρανία από διάφορους ανθρώπους. Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, αυτήν την εβδομάδα, είναι ότι έχουμε 17 ιερείς του UOC που υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ενωμένης Εκκλησίας και, πράγματι, αυτό είναι και τίποτε άλλο. Και υπάρχουν δύο επίσκοποι που ανακοίνωσαν δημόσια τη συγκατάθεσή τους τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις για τους τελευταίους δυόμισι μήνες ».

Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας, εξήγησε ότι ο δήθεν κατάλογος δέκα επισκόπων, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι μια κατασκευή των μέσων ενημέρωσης.

Ο κοινωνιολόγος παραδέχεται ότι περίπου 500 ενορίες μπορούν να μετακινηθούν στην ενωμένη Εκκλησία, η οποία είναι περίπου το 5% των ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή.

"Συνολικά, δεν δίνει τίποτα στην κυριαρχία της μελλοντικής εκκλησίας στο έδαφος της Ουκρανίας", κατέληξε ο Mitrokhin.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Ροστόσλαβ Παβλένκο που δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία δημιούργησε μια εκκλησία για "δεκάδες εκατομμύρια" που "δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην Εκκλησία της Μόσχας".

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας έχει αρχίσει να κάνει απογραφή περιουσιακών στοιχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρει το site της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε μια επιτροπή για την αξιολόγηση της περιουσίας των εκκλησιών στην επαρχία Sumy. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξέι Ραντιόνοφ, η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως έλαβε ειδοποίηση για αυτή την ενέργεια στις 20 Σεπτεμβρίου. Σημείωσε επίσης ότι άλλες κοινότητες από την πόλη Γκλουκόφ στην επαρχία Σουμε έλαβαν παρόμοιες ειδοποιήσεις.

Ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος είχε προηγουμένως ακούσει για την ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, και σχολίασε λέγοντας: «Γνωρίζουμε από τις πηγές μας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη λάβει μια οδηγία για την προετοιμασία όλων των εγγράφων για την καταχώρηση μιας νέας δομής. Ορισμένες εθνικιστικές ομάδες έλαβαν επίσης οδηγίες για να διαπράξουν προκλήσεις εναντίον των σπηλαίων της Λαύρας του Κιέβου και του Pochaev στις 14 Οκτωβρίου. "

Η κανονική Εκκλησία θεωρεί τέτοιες ενέργειες ως προετοιμασία για την κατάσχεση της περιουσίας της Εκκλησίας κατά το ενδεχόμενο χορήγησης αυτοκεφαλίας στους ουκρανούς σχισματικούς.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Εκκλησίας, αρχιερέας Αλέξανδρος Μπακόφ, σημείωσε ότι οι ουκρανοί αξιωματούχοι “δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν υπόψη και να ξαναγράψουν την ιδιοκτησία κάποιου άλλου ... τα αιτήματά τους είναι παράνομα. Ένας τόμος δεν έχει δοθεί ακόμη και έχουν ήδη λάβει υπόψη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί μετά τον τομο;" αναρωτήθηκε αμφισβητώντας τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Πόροσενκο ότι η κανονική Εκκλησία θα προστατευτεί μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς.

Εφαρμόζει την απόφαση της Ρωσικής Συνόδου η υπερόριος Ρωσική Εκκλησία

Τέλος η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR-υπερόριος) πραγματοποίησε την τελευταία τακτική συνάντησή της στο Λονδίνο στις 20 Σεπτεμβρίου, και εξέδωσε διάταγμα σε συμφωνία με εκείνο της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις 14 Σεπτεμβρίου και όρισε μόνιμο επίσκοπο για να υπηρετήσει στη Δυτική Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα του διορισμού των δύο εξάρχων του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία χωρίς καμία ευλογία από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε στην έκτακτη σύνοδό της στις 14 Σεπτεμβρίου ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών παύει να μηνμονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, και ότι οι ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα συνεργάζονται με εκείνους του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και ότι οι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας δεν θα συμμετέχουν σε καμία δραστηριότητα υπό την προεδρία ή συμπροεδρία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αναφορικά με το καθεστώς των ενοριών της Μεγάλης Βρετανίας και της Δυτικής Ευρώπης, η Σύνοδος αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τον πρώτο Ιεράρχή της υπερορίου Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από τα καθήκοντά του ως διαχειριστή των ενοριών και να αποδεσμεύσει τον Μητροπολίτη Ειρηναίο από τη διοίκηση του Σακραμέντο προκειμένου να τον διορίσει ως επίσκοπο του Ρίτσμοντ και της Δυτικής Ευρώπης, με κατοικία στο Λονδίνο. Το όνομα του Ειρηναίου πρέπει να μνημονεύεται στις Λειτουργίες στις ενορίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των εθνών της Δυτικής Ευρώπης κάτω από το ομόφοριο του, αναφέρει η Σύνοδος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ