Οικονομία

Μαργαρίτης Σχοινάς για συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και βλέπουμε (βίντεο)


Έντονα ενοχλημένος από τις «ευρωπαϊκές πηγές» που μίλησαν, την Παρασκευή (14.09.2018), στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για τις συντάξεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι προσφέρεται για εύκολες κουβέντες ή για ενημερώσεις μέσω πηγών όπως διάβασα πρόσφατα» ήταν το… πρώτο «καρφί» που έριξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (15.09.2018) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και ζήτησε «οι πηγές, οι κρουνοί και τα ρυάκια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Χαρακτήρισε κλειδί τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, λέγοντας πως έχει πλέγμα δεσμεύσεων και είναι η βάση της εξόδου, το κλειδί της επιτυχίας. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Κομισιόν είναι ο εγγυητής της ομαλής τήρησης της συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι μια κατάσταση… «erga omnes».

«Εμείς δεν είμαστε δανειστές της Ελλάδας, αλλά θεματοφύλακες της συμφωνίας του Ιουνίου, είμαστε οι εγγυητές της ώστε η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού, γι’ αυτό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», είπε. Σημείωσε δε ότι η Κομισιόν «είναι δίπλα στην Ελλάδα, όχι απέναντι».

Άφησε πάντως μια… χαραμάδα αισιοδοξίας για το θέμα με τις συντάξεις. Η Ελλάδα, είπε, είναι σε διαδικασία διαλόγου με την Κομισιόν για το πως θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου» κατά το οποίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης περνούν από… κόσκινο.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση, λοιπόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς άφησε τα πάντα ανοιχτά. «Θα δούμε τα περιθώρια που δίνουν τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη».

Ο Γιούνκερ και ο εφιάλτης του ’15
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε και για το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2015. Έκανε λόγο για εφιαλτικές στιγμές που «δεν θέλω να τις σκέφτομαι δεν θα ήθελα να τις ξαναζήσω». Αποθέωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως χωρίς εκείνον δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή.

«Η Ελλάδα πέρασε πολύ κοντά από το Grexit, ήταν μαύρες εκείνες οι στιγμές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε στα βαθιά έχοντας πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του που του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η Επιτροπή δανείστρια της Ελλάδας», είπε.
https://www.youtube.com/embed/4gpxq8EM44k

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...