Κόσμος

Κολομβία: Ο πρόεδρος Ντούκε δήλωσε ότι περιμένει από τον ELN την απελευθέρωση όλων των ομήρων

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέμενε την Παρασκευή από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά πριν αποφασίσει εάν θα ξαναρχίσει ή όχι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση ανταρτών, που επισήμως θεωρείται η τελευταία που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Θέλω να περιμένουμε την απελευθέρωση των ομήρων σήμερα», είπε ο Ντούκε σε δημοσιογράφους, ο οποίος αναμενόταν να αποφασίσει εντός της ημέρας αν θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήγαγαν στην Κούβα ο ELN και η κυβέρνηση του προκατόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 7η Αυγούστου, ο Ντούκε είχε ορίσει την Παρασκευή ως την προθεσμία για να ανακοινώσει την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είχε θέσει ως προϋποθέσεις στην οργάνωση —που ιδρύθηκε το 1964, εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών— να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά, τουλάχιστον 17 ανθρώπους κατά τις αρχές, και να αποδεχθεί νέους όρους.

Οι αρχές περιμένουν ιδίως να αφεθούν ελεύθεροι εννιά αστυνομικοί, στρατιωτικοί και συμβασιούχοι που είχαν απαχθεί από τους αντάρτες σε διάφορες τοποθεσίες μετά το τέλος, στις αρχές Αυγούστου, του πιο πρόσφατου κύκλου συνομιλιών με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τρεις άλλοι όμηροι, στελέχη του στρατού, αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη.

«Αν υπάρξουν ενέργειες καλής πίστης, αν οι απαχθέντες απελευθερωθούν και εάν υπάρξει αναστολή των εγκληματικών δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει. Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επικυρώνουμε τη βία», επέμεινε ο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN, ο Πάμπλο Μπελτράν, εμφανίστηκε βέβαιος από την Κούβα ότι οι συνομιλίες, που είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο του Ισημερινού, θα συνεχιστούν.

«Η προσδοκία μας είναι ότι ο διάλογος θα ξαναρχίσει, ότι η ατζέντα θα ακολουθηθεί και ότι θα εργαστούμε με λογική χτίζοντας πάνω σε αυτό που έχει οικοδομηθεί» ήδη, είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Kapital Stereo.

Διαβεβαίωσε ότι ο ELN, ο οποίος υπολογίζεται πως διαθέτει ακόμη 1.500 μαχητές, είναι διατεθειμένος να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα αυτό να γίνει εντός της προθεσμίας που όρισε ο πρόεδρος Ντούκε.

«Εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», διευκρίνισε, καταγγέλλοντας ότι οι επιχειρήσεις του στρατού καθυστέρησαν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία από το 1958 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, κατά μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος το κολομβιανό Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Η σύρραξη εξάλλου εκτόπισε περίπου 7 εκατομμύρια άμαχους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ