Ρωσία

Kλιμακώνεται η ένταση: Η Μόσχα κάλεσε τον ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις - Χάρτες-ντοκουμέντο από το Ρωσικό ΥΠΑΜ


Σύννεφα πολέμου στις σχέσεις Ισραήλ-Μόσχας. Για εξηγήσεις κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ο πρέσβης του Ισραήλ στη Μόσχα, Γκάρυ Κόρεν, στον απόηχο της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους IL-20 στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Συρίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν το στρατιωτικό αεροπλάνο ως «ασπίδα» απέναντι στη συριακή αερο-άμυνα, στην περιοχή της Λαττάκειας.

«Η ισραηλινή αεροπορία δημιούργησε μία επικίνδυνη κατάσταση […], η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του IL-20 και τον θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών» γνωστοποίησε, παράλληλα.

Tαυτόχρονα το Ρωσικό ΥΠΑΜ ενημέρωση τα ΜΜΕ αναλυτικά για το τι έλαβε χώρα χθες πριν λίγο, δείχνοντας αναλυτικά χάρτες με κινήσεις μαχητικών και πλοίων.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTnews%2Fvideos%2F693563371018111%2F&show_text=0&width=560

Στον απόηχο αυτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο Ισραηλινός πρέσβης έχει κληθεί για εξηγήσεις στο υπουργείο, σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος Il-20 καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας, σε ένα περιστατικό φίλιων πυρών.

Το Il-20 «καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200» του συριακού στρατού τη Δευτέρα γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».

«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο IL-20», συνέχισε.

Το IL-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.

Συνομιλία των υπουργών Άμυνας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν ότι η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 είναι αποκλειστικά του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι “η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τον θάνατο του πληρώματός του είναι αποκλειστικά στην ισραηλινή πλευρά”», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 15 Ρώσους στρατιώτες.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα (να λάβουμε) περαιτέρω αντίμετρα», τόνισε ο Σόιγκου στη συνομιλία του με τον Λίμπερμαν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...