Κοινωνία

Καταγγέλλουν τον πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ για σεξουαλική παρενόχληση

Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι ο Βέλγος σκηνοθέτης και δημιουργός Γιαν Φαμπρ, καθώς 20 χορευτές και χορεύτριες του τον καταγγέλλουν σε ανοικτή επιστολή τους, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης recto:verso, για σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκφοβισμό.

«Η ταπείνωση ήταν το καθημερινό μας γεύμα» αναφέρουν οι χορευτές και χορεύτριες του θιάσου Troubleyn, ενώ περιγράφουν ότι ο Φλαμανδός καλλιτέχνης τούς καλούσε σπίτι του χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και εκεί επιχειρούσε «σεξουαλική προσέγγιση». Μάλιστα, σε κάποιους, προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές, ενώ αυτοί που απέρριπταν την πρόταση, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται.

Από τους καταγγέλλοντες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι γυναίκες, αναφέρουν ότι ο Φαμπρ ταπείνωσε γυναίκες κάνοντας ανοικτά σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα τους, ενώ σημειώνουν ότι υπήρξαν θύματα και άλλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών. Ο ίδιος ο Βέλγος σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει τη λύπη του που οι κατηγορίες παίρνουν τη μορφή δημοσιευμάτων και δεν του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαν Φαμπρ επελέγη το 2016 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών στη θέση του Γιώργου Λούκου. Ωστόσο, λόγω των αμφιλεγόμενων καλλιτεχνικών του προσεγγίσεων, όπως η παράσταση με τα "Παλλόμενα Πέη", αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ημέρες από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ