Πατριαρχεία

Και οι Πολωνοί αδειάζουν το Φανάρι: Διαβούλευση όλων των τοπικών Εκκλησιών για την αυτοκεφαλία - Ονούφριος για Κων/πολη: Θέλουν να καταστρέψουν την χώρα μας

Ονούφριος για Κων/πολη: Θέλουν να καταστρέψουν την χώρα μας όπως κατέστρεψαν την δικιά τους και την έκαναν μουσουλμανική;

Το ένα χαστούκι μετά το άλλο δέχεται το Φανάρι για το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Για ακόμη μια φορά μια αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία αδειάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αδικαιολόγητη πρεμούρα του...

Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η απομόνωση του κ. Βαρθολομαίου.

Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε "να μην βιαστούμε" με την παροχή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, “ώστε να μην εμβαθύνουμε τη διάσπαση στη χώρα”.

"Για να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, απαιτείται η συγκατάθεση όλων των τοπικών εκκλησιών και μια βιαστική απόφαση μπορεί να εμβαθύνει τη διάσπαση", ηταν η θέση της πολωνικής Εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή, ο ιστότοπος της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας περιέχει μια αναφορά σε μια επιστολή του γραμματέα του γραφείου της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Jerzy Doroshkevich,.

Ο Doroshkevich αναφέρεται σε αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Συνόδου των Επισκόπων της Πολωνικής Εκκλησίας στις 9 Μαΐου 2018 και σημειώνει ότι η αυτοκεφαλία μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά από διαβούλευση με όλες τις τοπικές εκκλησίες. Ταυτόχρονα, οι βιαστικές ενέργειες, όπως λέει η επιστολή, μπορούν να εμβαθύνουν τη διάσπαση στην Ουκρανία, οι υπάρχουσες σχισματικές κοινότητες στη χώρα αυτή πρέπει να φέρουν μετάνοια και να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Χθες ήταν η Εκκλησία της Λευκορωσίας που άδειασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε δήλωση της Συνόδου της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα τονίζεται ότι «η Συνοδος της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε σχέση με την αντικανονική παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε να υποστηρίξει ομόφωνα τη θέση του Πατριάρχη της Μόσχας και της Ρωσίας (…) Η Λευκορωσική Εκκλησία διαμαρτύρεται ενάντια στις πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, διότι πρόκειται για επιθετική παρέμβαση μιας τοπικής εκκλησίας στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης τοπικής εκκλησίας που αποσκοπούσε στην υπονόμευση των θεμελίων της διορθόδοξης ειρήνης και ενότητας”.

Τέλος νέα παρέμβαση είχαμε και από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας σε συνέντευξη του.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει όλα όσα χρειάζεται για να υπηρετήσει τον Θεό και τον λαό”, δήλωσε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:

“Το γεγονός ότι έχουμε πνευματικούς, κανονικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι φυσιολογικό. Έτσι πρέπει να είναι. Η εκκλησία δεν είναι μια πολιτική οργάνωση που αγαπάει σήμερα έναν, αλλά μισεί τον άλλον, και αύριο θα είναι το αντίστροφο. Η Εκκλησία τους αγαπάει όλους. Αγαπάμε τη Μόσχα, αγαπάμε τους Ρώσους, αγαπάμε τους Αμερικανούς, αγαπάμε τους Αφρικανούς, αγαπάμε τους Ασιάτες όλους τους αγαπάμε. Δεν έχουμε εχθρούς. Έχουμε εχθρούς που μας αντιτίθενται, αλλά δεν είναι εχθροί μας. Προσευχόμαστε γι 'αυτούς.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έστειλε δύο Έξαρχους στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια μη κανονική δράση της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Δεν έχει το δικαίωμα να στείλει τους Έξαρχους στην ανεξάρτητη Εκκλησία μας.

Ήταν κάποτε μια ισχυρή Εκκλησία, αγκάλιασε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Συνδέθηκε με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αγκάλιασε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο και η Εκκλησία ήταν ισοδύναμη με αυτήν. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει βυζαντινή αυτοκρατορία, ζουν στο παρελθόν. Και αντί αυτού του μεγάλου κράτους, το οποίο ήταν το Βυζάντιο, σήμερα είναι η Τουρκία, στην οποία δεν υπάρχει καν ορθόδοξη πίστη. Εκεί, οι Ορθόδοξοι μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα. Και έφεραν την πατρίδα τους σε μια τέτοια κατάσταση που μετατράπηκε από ένα ορθόδοξο ισχυρό κράτος σε ένα μουσουλμανικό κράτος. Και σήμερα θέλουν να μας διατάξουν, να διδάξουν, πώς πρέπει να ζήσουμε;

Θέλουν και η Ουκρανία μας να φέρει σε μια τέτοια κατάσταση, όπως έφεραν την πατρίδα τους; Δεν έχουν ούτε το ηθικό ούτε το κανονικό δικαίωμα να διορίζουν Έξαρχους εδώ και να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις μας.

Η παρέμβαση στις υποθέσεις μιας άλλης Εκκλησίας είναι μια αντι-εκκλησιαστική, αντικανονική δράση, είναι αμαρτία. Και η αμαρτία οδηγεί στη διάσπαση των ανθρώπων. Αυτή η αμαρτία της παρεμβολής στις υποθέσεις της Εκκλησίας μας μπορεί να προκαλέσει μια διάσπαση σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τα πρότυπα της κοσμικής ζωής. Η παγκόσμια ζωή, ειδικά η πολιτική ζωή, αναμιγνύεται με τις πληγές, την εξαπάτηση, την προδοσία, μια σειρά από όλα τα κακά. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζήσει με τέτοιους κανόνες · Ζει με τις εντολές του Χριστού. Έχουμε τις δικές μας μεθόδους για την καταπολέμηση του κακού. Αυτές είναι η προσευχή, η μετάνοια, η υπομονή, η ταπεινότητα μπροστά στον άλλον και ενώπιον του Θεού. Αυτό είναι ένα ισχυρό όπλο που καταστρέφει το κακό.Ο ιερέας καλείται να είναι ειρηνοποιός και όχι πολιτικός.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ