Κίνα

Κίνα σε ΗΠΑ: «Αποσύρετε τις κυρώσεις για τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλιώς θα πληρώσετε το τίμημα»

Την οργή της Κίνας προκάλεσαν οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κινεζική στρατιωτική διεύθυνση εξοπλισμών για την προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών και πυραύλων S-400 τον περασμένο χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να τις αποσύρουν απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ουάσινγκτον «θα πληρώσει το τίμημα».

«Οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς παραβιάζουν κατάφωρα τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων», τόνισε ο Γκενγκ. «Οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ».

Παράλληλα  υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, περιλαμβανομένου του τομέα της άμυνας, δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν απευθύνεται εναντίον τρίτων χωρών.

Από την πλευρά της η Μόσχα κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι με τις κυρώσεις αυτές απειλεί «την παγκόσμια σταθερότητα» και «παίζει με τη φωτιά», όπως προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Θα ήταν καλό (η Ουάσινγκτον) να θυμηθεί την έννοια της παγκόσμιας σταθερότητας, την οποία απερίσκεπτα τάραξαν με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Είναι ανόητο να παίζουν με τη φωτιά, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε εξάλλου ότι κάθε νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Μόσχας αποδεικνύει ότι οι προηγούμενοι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ προσέθεσαν 33 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία στον κατάλογο που έχουν συγκροτήσει με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει επιχειρηματικές σχέσεις μαζί τους κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...